Voor het gemeentehuis is woensdagmiddag videobewaking geinstalleerd.
Voor het gemeentehuis is woensdagmiddag videobewaking geinstalleerd.

Videobewaking gemeentehuis en Meulvliet wegens bekladdingen

De kans dat Tholen in Meulvliet drie dagen lang vluchtelingen gaat huisvesten, wordt groter. Met de komst van de mensen uit het door een slepende oorlog verscheurde Syrië vreest de gemeente opnieuw voor bekladdingen door tegenstanders. Daarom treft het maatregelen. Videobewaking bij het gemeentehuis en bij sport- en gemeenschapscentrum Meulvliet in Tholen moet vandalisme voorkomen. De beelden worden 24 uur per dag, zeven dagen per week van minuut tot minuut in de gaten gehouden. De camera's verdwijnen daags na het vertrek van de vluchtelingen.

De afgelopen weken waren het voormalige pand van Westerpoort en het gemeentehuis in Tholen doelwit van vandalisme. Op een muur stond een hakenkruis getekend, en de tekst 'Refugees fuck you' geschreven. Dat impliceert dat de bekladdingen te maken hebben met het feit dat Meulvliet in Tholen is aangewezen als mogelijke 72-uurs-opvanglocatie voor vluchtelingen.

De mogelijkheid dat het sport- en gemeenschapscentrum daadwerkelijk vluchtelingen gaat huisvesten,  wordt met de dag groter. Alle andere Zeeuwse regio's zijn al aan de beurt geweest, op Noord-Beveland en Tholen na. Gisterochtend maakte de gemeente bekend dat de voorbereidingen voor crisisopvang in volle gang zijn. Dat betekent dat de kans reëel is dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) binnenkort een verzoek indient om drie dagen lang vluchtelingen onder te brengen in Tholen. Het gaat vermoedelijk om de periode van vrijdag 4 tot en met maandag 7 december. De afgelopen maanden hebben diverse Thoolse gemeenteambtenaren al geholpen bij de opvang in andere gemeenten, zodat ze de nodige ervaring hebben opgedaan.

Maatregelen

In de crisisopvang moet de gemeente zorgen voor bed, bad en brood. Met behulp van het Rode Kruis, betrokken hulpdiensten en de hulp van vrijwilligers worden deze zaken geregeld. Wie een handje wil helpen, kan zich opgeven bij het servicebureau Voor Elkaar van de gemeente Tholen.

Met de bekladdingen en dreigende reacties op de sociale media in het achterhoofd, treft de gemeente extra veiligheidsmaatregelen. Een daarvan is continue videobewaking. ,,Dat is efficiënter dan surveillance", zegt gemeentevoorlichter Marjolein Teeuw. ,,Zodoende hebben we dag en nacht bewaking. Met enkel surveillance is het een momentopname." Het bewakingssysteem is sinds gisterenmiddag actief. Reden dat het bij het gemeentehuis is geplaatst, is de angst voor nieuwe bekladdingen. Ook bij Meulvliet zijn twee bewakingscamera's geplaatst.

Lees verder in de Eendrachtbode van 19 november.

Een camera houdt in een straal van 150 meter iedere beweging in de gaten.