Ine van Ommen is vijfentwintig jaar in dienst bij zorginstelling De Schutse in Sint-Annaland. Rechts naast haar bewoonster mevrouw Hengstmengel-Quaak.
Ine van Ommen is vijfentwintig jaar in dienst bij zorginstelling De Schutse in Sint-Annaland. Rechts naast haar bewoonster mevrouw Hengstmengel-Quaak.

Ine van Ommen blikt terug op kwart eeuw in de zorg

Aan stoppen wil Ine van Ommen (64) absoluut niet denken. Ze kijkt vooruit, naar de toekomst, en ziet volop kansen voor zorginstelling De Schutse in Sint-Annaland. Daar werkt ze nu een kwart eeuw. Het laatste jaar voor het eerst parttime. En dat bevalt. Meer tijd voor andere zaken. Zoals de palliatieve terminale zorg. Die moet verbeteren. Ook gaat ze binnenkort werken voor de Thoolse CDA-fractie. Kortom, genoeg bezigheden. ,,Als ik ergens voor ga, dan is dat honderd procent."

Van Ommen heeft gemengde gevoelens over de veranderingen in de zorg. ,,In vijfentwintig jaar heb ik veel veranderingen meegemaakt, maar nu gaat het in sneltreinvaart. Of dat goed is, betwijfel ik. De bezuinigingen lijken de overhand te hebben. En dat gaat ten koste van de zorg." Van Ommen is het eens dat mensen langer zelfstandig moeten blijven. Daar is ze zelfs groot voorstander van. Maar als thuishulp, mantelzorgers, familie en vrienden met de handen in het haar zitten, moet er een oplossing komen. ,,Het mag niet zo zijn dat een 92-jarige dame die gevallen is en 24-uurs zorg nodig heeft nergens terecht kan. Niet thuis, niet in een zorginstelling."

Van Ommen vreest voor verdere vereenzaming. ,,Zeker als het gaat om nog zelfstandig thuiswonende ouderen zonder kinderen, of familie. Dat is een kwetsbare groep. De mogelijkheid bestaat dat ze in een sociaalisolement belanden. Dat zien we steeds vaker gebeuren. Ook hier op Tholen waar de gemeenschap hecht is. Het is een ontwikkeling van de laatste jaren. Een gevolg van de steeds drukker wordende maatschappij." Het is slechts één van de ontwikkeling waar Ine tegenaan loopt. De afgelopen vijfentwintig jaar heeft ze tig veranderingen meegemaakt. ,,De zorg is nu zoveel anders als toen ik begon", zegt ze. ,,In de jaren negentig was de zorg aanbod gericht. Dat betekent heel zwartwit gezegd dat wij als zorginstelling bepaalden wanneer iemand ging douchen of uit bed moest komen."

Lees verder in de Eendrachtbode van 19 november.