Een van de laatste boeken die wordt geleend in de bibliotheek van Sint Philipsland.
Een van de laatste boeken die wordt geleend in de bibliotheek van Sint Philipsland.

Bibliotheek Sint Philipsland sluit de deuren

Handen schudden, bedankjes en omhelzingen. Voor bezoekers en personeel van de bibliotheek in Sint Philipsland was het gisteren een emotionele dag. Ondanks tegenstand is na veertien jaar in dorpshuis de Wimpel het doek gevallen. Wanneer de nieuwe Bieb in de Buurt open gaat is vooralsnog onduidelijk. Duidelijk is wel dat de nieuwe bibliotheek in het dorpshuis blijft. Nieuwe vrijwilligers zijn nog niet gevonden.

Voor de vijf vrijwilligers is het een zwarte dag. Elly van Dijke heeft er best een beetje moeite mee. Sinds april 1988 werkt ze in de bibliotheek. Toen nog in de school aan de Wilhelminastraat. ,,Ik heb het altijd met plezier gedaan. En veel mensen ontmoet. Verzuim was er nauwelijks, behalve voor operaties. Het is jammer dat de bieb in deze vorm verdwijnt."

De vestiging in Sint Philipsland is de een na laatste bibliotheek van de oude stempel die verdwijnt. Alleen Sint-Annaland is nog open. Bibliotheek Oosterschelde transformeert de bibliotheken tot 'Bieb in de Buurt'. Dat is nodig vanwege de bezuinigingen. De gemeente Tholen bespaart daarmee jaarlijks 275.000 euro. Tot nu toe werd zeven ton uitgegeven aan het bibliotheekwerk.

De bibliotheek in dorpshuis de Wimpel was woensdagavond in de huidige vorm voor het laatst open. Vrijwilligers Betsie Huijsmans, Ria van der Reest, Elly van Dijke en Willy Faasse (v.l.n.r.) stoppen definitief. Ook Nellie den Braber (niet op de foto) gaat niet verder als vrijwilliger in de nieuwe bibliotheek.