Corrie van Leeuwen is 40 jaar lid van de EHBO-vereniging.
Corrie van Leeuwen is 40 jaar lid van de EHBO-vereniging.

Corrie van Leeuwen veertig jaar bij EHBO

Corrie van Leeuwen uit Sint-Annaland is maandag verrast met de zilveren Dr. C.B. Tilanusonderscheiding wegens veertig jaar lidmaatschap van de Kon. Ned. Vereniging voor Eerste Hulp bij Ongelukken. Het Zeeuwse districts- en landelijk bestuurslid Adrie Koole reikte de onderscheiding uit in De Wellevaete.

Koole schetste de verdiensten van mevrouw Van Leeuwen, die verder gaan dan alleen het lidmaatschap van de EHBO. Ze is sinds 1982 – dus inmiddels 33 jaar – bestuurslid van de afdeling Sint-Annaland, momenteel met 108 leden de grootste EHBO-afdeling in Zeeland. In 1986 volgde Corrie van Leeuwen de kaderopleiding en sindsdien verzorgt ze als kaderinstructrice de lessen. ,,En daarnaast vind je ook nog de tijd om bij evenementen als hulpverlener te fungeren.'' Volgens Koole is de jubilaris serieus tijdens de lessen. Maar met een grapje op zijn tijd, en het gezellig houden, weet ze de aandacht van de cursisten vast te houden.

Zelf relativeert Van Leeuwen haar lange periode van inzet voor de EHBO. ,,Ik ben niet iemand die, na een paar jaar actief te zijn geweest, stopt om iets anders te gaan doen.'' Voor de Sint-Annalandse is het echt een hobby, geeft ze aan. Ze volgde als jong meisje begin jaren zeventig de cursus jeugd-EHBO B bij Tjid Heijboer. Vervolgens was eerste hulp bij ongelukken onderdeel van haar opleiding als ziekenverzorgende in het ABG in Bergen op Zoom. Voor de herhalingslessen – noodzakelijk om een geldig EHBO-diploma te behouden – zocht ze in 1975 aansluiting bij een EHBO-vereniging. ,,Eerst zes jaar in Tholen, waar ik toen woonde. En vervolgens ben ik lid geworden in Sint-Annaland.''

Lees verder in de Eendrachtbode van 26 november.