Martin Hoevenaars (links) en Willemien van Dijke aan de leestafel met twee kasten met boeken over kunst en over de historie van Tholen.
Martin Hoevenaars (links) en Willemien van Dijke aan de leestafel met twee kasten met boeken over kunst en over de historie van Tholen.

'Hier krijgen mensen kans zich te ontwikkelen op creatief gebied'

De collectie kunstboeken van Kunstkamer Holland Huis in Scherpenisse wordt steeds groter. Particulieren die het initiatief in het voormalige dorpshuis aan de Laban Deurloostraat een warm hart toe dragen komen boeken brengen. De kast met kunstboeken bij de leestafel raakt al aardig vol. In de andere kast staan boeken over de historie van Tholen. Exemplaren die afkomstig zijn uit verschillende vestigingen van de openbare bibliotheek na de omvorming tot Bieb in de buurt.

Martin Hoevenaars en Willemien van Dijke van stichting Kunstkamer Hollland Huis zijn er blij mee. Zij zien de verzameling groeien. ,,We zijn de collectie aan het opbouwen,'' zegt Willemien, ,,we gebruiken ze ook voor het kinderatelier. Als inspiratie.'' Zo is er de hele serie Openbaar Kunstbezit te raadplegen. De kunstalbums hoorden bij een radioprogramma dat in 1956 begon om een breed publiek kennis te laten maken met kunst. De abonnees kregen elke maand vier kleurenreproducties die ze in klappers bewaarden, later volgde de teksten die bij de platen hoorden. De serie liep tot 1978, maar is nog steeds bruikbaar. Martin opent een boek met een gravure van Scherpenisse waarop te zien is hoeveel groter de kerk ooit is geweest.