Jantine Pollie (links) brengt leven van mevrouw Rijstenbil in beeld met boek over Oud-Vossemeer.
Jantine Pollie (links) brengt leven van mevrouw Rijstenbil in beeld met boek over Oud-Vossemeer.

Jantine Pollie brengt leven van Rijstenbil in beeld met boek

Een bijzondere samenwerking: een 92-jarige die met een 30-jarige een boekje uitbrengt. Het gaat over de middenstand in Oud-Vossemeer in lang vervlogen tijden. Een geschiedschrijving zoals Adriana Rijstenbil het dorpsleven heeft ervaren. In 27 pagina's neemt ze de lezer mee langs verschillende ondernemers in het dorp. Het geeft een mooi inkijkje in het leven begin vorige eeuw. De Thoolse Jantine Pollie heeft de originele aantekeningen gedigitaliseerd. Het boekje is vanaf nu beperkt beschikbaar.

Verwacht geen historisch verslag met jaartallen. Of een opsomming van feiten. Dat is 'Middenstand van Oud-Vossemeer in vroegere jaren' zeker niet. Het is eerder een beschrijving van het dorpsleven, een interpretatie van het verleden.

In 2010, op 87-jarige leeftijd, is Adriana begonnen met het maken van aantekeningen. Oud-Vossemeer bestond toen 600 jaar. Of dat de aanleiding is geweest, weet ze niet meer. Feit is wel dat Adriana het dorp van straat tot straat heeft beschreven. En dan met name de straten waar middenstand was gevestigd. ,,In de vorige eeuw zag het dorp er anders uit. Er waren winkeltjes en ambachten. De mensen maakten lange dagen, er was geen winkelsluiting maar wel gezelligheid en beslotenheid."