De Casembrootschool  in Sint-Annaland werkte samen met Accelerando en de Zeeuwse Muziekschool (waar de gemeente Tholen in deelneemt).
De Casembrootschool in Sint-Annaland werkte samen met Accelerando en de Zeeuwse Muziekschool (waar de gemeente Tholen in deelneemt).

Meer in de pap brokkelen bij GGD, Betho en Zeeuwse Muziekschool

De gemeenteraad wil meer in de pap te brokkelen hebben bij gemeenschappelijke regelingen. Die opdracht heeft de raad donderdag aan b. en w. gegeven. Alle fracties willen de rol van de gemeenteraad en het draagvlak voor zo'n regeling vergroten. Dat kan onder meer door met andere gemeenteraden de koppen bij elkaar te steken. Dat is de uitkomst van het debat in de gemeenteraad.

Namens de fracties van SGP, ABT, PvdA, CDA en CU vroeg Jaap Hage (CU) of b. en w. bereid waren zich sterk te maken voor een grotere rol van de gemeenteraad.  Wethouder Peter Hoek zei 'met alle plezier' het voortouw te willen nemen. Hij noemde het een kansrijk voorstel om de gemeenteraden kaders te laten stellen, zei hij. Burgemeester Van de Velde riep de raadsleden op zelf ook steun te zoeken bij andere gemeenteraden om zo hun inbreng te vergroten.

Alle fracties in de gemeenteraad vinden dat ze nu te weinig invloed of grip hebben op gemeenschappelijke regelingen, de samenwerkingsverbanden tussen verschillende gemeenten, al dan niet met de provincie en het waterschap. Het gaat onder meer om de Veiligheidsregio Zeeland, de GGD, de Betho, OLAZ (afvalverwerking), de Zeeuwse Muziekschool, Sabewa (innen van belastingen) en RUD-Zeeland, de regionale uitvoeringsdienst die zich onder meer bezig houdt met het toezien op en handhaven van milieuregels.