Mohammed Allali en Ibrahim Eljilali openen vrijdagmiddag café Smerdiek aan de Markt in Sint-Maartensdijk. Het is voor beide heren een droom die na lange tijd uitkomt.
Mohammed Allali en Ibrahim Eljilali openen vrijdagmiddag café Smerdiek aan de Markt in Sint-Maartensdijk. Het is voor beide heren een droom die na lange tijd uitkomt.

Voetbalvrienden blazen nieuw leven in café Smerdiek

Een eigen café waar heel het dorp voetbal kan kijken. Daar hebben Mohammed Allali en Ibrahim Eljilali altijd van gedroomd. Die droom wordt vrijdag werkelijkheid.
Dan opent café Smerdiek aan de Markt in Sint-Maartensdijk opnieuw de deuren. Naast de mogelijkheid om een biertje te drinken, komt er ook een kleine kaart. ,,Het
moet een plek worden waar jong en oud zich thuis voelt."

Het is maandagochtend. Buiten is de schilder nog volop bezig met de kozijnen. Ze krijgen een nieuw verflaagje. Ook de voordeur moet nog gebeuren. Binnen is het niet anders. Het plafond ligt nog open, en aan het sanitair wordt nog de laatste hand gelegd. Dan is het een kwestie van schoonmaken en inrichten. Mohammed heeft goede hoop dat het voor vrijdag klaar is. ,,Het is nog even flink aanpoten, maar dan kunnen we open." Mohammed en Ibrahim mikken met het café op een breed publiek. ,,Toeristen die op de camping zitten, dagjes mensen, voetballiefhebbers en uiteraard de jeugd op zaterdagavond." Het café is aan de binnenkant volledig gestript en opnieuw opgebouwd. ,,We hebben werkelijk alles onder handen genomen", zegt Mohammed. ,,Van de vloeren tot de wanden en het plafond, de keuken en de toiletten. Alleen de bar is blijven staan." Hij heeft zich flink verkeken op het werk. ,,Als je ergens aan begint kom je steeds meer tegen. En als de binnenkant dan eenmaal op orde is, wil je de buitenkant ook opknappen. Dat is immers je visitekaartje. Dat moet er goed uitzien." Binnen heeft hij veel werk gehad aan de elektra. ,,Maar dat hebben we inmiddels vakkundig opgelost. Nu is het weer veilig." Veel vrienden hebben vrijwillig geholpen met klussen.