Jo Guiljam (l) krijgt van wethouder Kees van Dis het eerste boekje met beweegaanbod in Sint Philipsland.
Jo Guiljam (l) krijgt van wethouder Kees van Dis het eerste boekje met beweegaanbod in Sint Philipsland.

Eerste boekje met beweegaanbod voor oudste deelneemster Jo Guiljam

Sint Philipsland mag zich inmiddels een jaar sportdorp noemen. Een samenwerkingsverband tussen sportverenigingen en andere organisaties, waaronder de gemeente, met als doel het in beweging krijgen van inwoners. Onder de bevolking is gepeild waar behoefte aan is. Met als resultaat een handzaam boekwerkje met daarin alle sport- en culturele activiteiten gebundeld.

Het eerste exemplaar van Beweegaanbod Sint Philipsland, zoals het boekje officieel heet, is dinsdagmiddag in dorpshuis De Wimpel door wethouder Kees van Dis overhandigd aan Jo Guiljam (82). Jo is de oudste deelneemster aan 'Meer beweging voor ouderen'. Een wekelijkse beweegactiviteit in de gymzaal van het dorpshuis waarbij momenteel zo'n negentien dames een uur lang allerlei oefeningen doen om zodoende in beweging te blijven.

Met de oprichting van het sportdorp begin vorig jaar zijn er vanuit de inwoners nieuwe initiatieven ontstaan voor activiteiten. Denk aan badminton, georganiseerd door badmintonvereniging Batho, een bootcamp, darten, kleutergym, linedance, een wandelproject en zelfs vissen en paardrijden behoren tot de mogelijkheden. ,,Voor een aantal activiteiten, zoals het vissen, geldt wel dat ze pas starten als er voldoende belangstelling is", vertelt Roseline den Braber.

Gisteren zijn in Sint Philipsland huis-aan-huis de boekjes met daarin het beweegaanbod verspreid. Bewoners kunnen vanaf dat moment inschrijven voor een activiteit in het dorp. Aanmelden is heel eenvoudig: bij iedere sport of bezigheid staan de contactgegeven vermeld.

Jo Guiljam is zo'n achtentwintig jaar geleden lid geworden van Meer beweging voor ouderen. ,,Een toenmalige vriendin attendeerde mij erop", zegt ze. ,,Zodoende ben ik lid geworden, en gebleven. Het is ontzettend gezellig. We komen wekelijks samen, behalve in de zomermaanden, dan even niet. In september begint het nieuwe seizoen weer." Of Jo nog een andere sport gaat beoefenen, weet ze nog niet. ,,Ik word binnenkort 83, weet je."

Nadat wethouder Kees van Dis het eerste exemplaar heeft overhandigd en het een en ander heeft toegelicht over het project, gaan de samen in de gymzaal weer verder. ,,Til een been omhoog, span je buikspieren aan. Nu met twee benen."