Begin december heeft de gemeente 72 uur lang opvang geboden aan vluchtelingen in Meulviet in Tholen, hier zijn ze op bezoek bij de Christengemeente.
Begin december heeft de gemeente 72 uur lang opvang geboden aan vluchtelingen in Meulviet in Tholen, hier zijn ze op bezoek bij de Christengemeente.

Ene helft voor, andere tegen huisvesting van vluchtelingen

Tholenaren zijn verdeeld als het gaat om de langdurige opvang van vluchtelingen. Vijftig procent is voor, en hetzelfde percentage is tegen. Dat blijkt uit het vluchtelingenonderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Necker van Naem, in opdracht van de gemeente Tholen.
Wethouder Hommel is tevreden met de betrokkenheid.

Op een speciale website konden inwoners uit de gemeente Tholen aangeven hoe ze over de mogelijke opvang van vluchtelingen denken. Doel van de gemeente was onderzoeken of er draagvlak is voor de meerjarige opvang van vluchtelingen. Momenteel wordt, samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), bekeken of er binnen de gemeentegrenzen geschikte locaties zijn. In de enquête is aan bewoners niet alleen gevraagd of zij voor of tegen de opvang zijn, maar ook wat de randvoorwaarden zouden moeten zijn op het moment dat er vluchtelingen komen. De enquête is door 1088 inwoners ingevuld, waarvan twintig een papieren versie invulden. Volgens wethouder
Frank Hommel ruim voldoende voor een representatieve uitkomst. Voor een valide onderzoek zijn minstens achthonderd correct ingevulde vragenlijsten nodig. Dat aantal is ruimschoots overschreden. Hommel is tevreden met de grote betrokkenheid van de Tholenaren als het gaat om de eventuele huisvesting van asielzoekers. Opvallend is dat Tholenaren die de komst van vluchtelingen wel zien zitten, nagenoeg dezelfde mening hebben als de tegenstanders. Tegenstanders vinden dat de opvang vooral geen geld mag kosten. En dat vluchtelingen
zich aanpassen en geen banen innemen. Verder bestaat de vrees voor onveilige situaties, en lange wachtlijsten op de huurmarkt. Tholenaren die de opvang van vluchtelingen wel zien zitten, vinden het belangrijk dat de mensen zich aanpassen. Dat het geen geld kost en dat er wordt gezorgd voor psychologische begeleiding van de vluchtelingen.