Afbeelding

Bewoners en personeel koken voortaan samen op de afdeling

Zorgorganisatie SVRZ sluit de centrale keuken in zorgcentrum Ten Anker in Tholen. Personeel en bewoners gaan voortaan samen koken op de afdeling. Het langer open houden van de centrale keuken is met het oog op de toekomst niet langer rendabel, zegt vestigingsleider
Ingeborg Cornelis. Kleinschalig wonen heeft de toekomst. Bewoners worden meer betrokken bij het bereiden van de maaltijd. Volgens Cornelis is dat goed voor het dagritme van de ouderen.

Met het sluiten van de keuken vervalt voor tien medewerkers (5,6 FTE) hun baan. SVRZ bekijkt samen met deze medewerkers of er mogelijkheden binnen de organisatie zijn. Ook biedt het opleidingstrajecten aan. Volgens Ingeborg Cornelis is de sluiting van de keuken een logisch gevolg van de recente ontwikkelingen binnen de zorg. ,,In het verleden hadden we twee verpleeghuizen, nu negen kleinschalige wooncenter. In Buitenhof in Tholen en Maartenshof in Sint-Maartensdijk, koken bewoners samen met de medewerkers. Voor zo'n honderd tot honderdvijftig mensen wordt nu nog in de centrale keuken gekookt. Dat zijn er te weinig om het rendabel te houden. Ouderen die nu nog in aanmerking komen voor opname binnen de muren van de zorginstelling, hebben veel hulp nodig. De zorginstelling wil dat het beschikbare budget daarom zoveel mogelijk naar de zorg gaat. Kortom, meer handen aan het bed. Daarom is besloten de maaltijdvoorziening op een andere manier te organiseren.