Wel of niet goed parkeren zoals hier in Cromvliet Tholen krijgt nauwelijks aandacht.
Wel of niet goed parkeren zoals hier in Cromvliet Tholen krijgt nauwelijks aandacht.

’Geen geld voor boa die burgers dwars gaat zitten’

Het merendeel van de Thoolse gemeenteraad zit niet te wachten op een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar). Toch zou zo'n functionaris volgens de burgemeester meer dan genoeg werk hebben aan het reageren op klachten die de gemeente krijgt over overlast in de openbare ruimte. ,,Wij hebben geen 70 mille over voor een boa die onze burgers een beetje dwars gaat zitten'', was Han van 't Hof (ABT) duidelijk. SP, CDA en CU vinden het meer een taak voor de wijkagenten.

Gemeentebestuur en ambtenaren praten achter gesloten deuren al maanden over hoe Tholen de financiën op orde kan krijgen voor de toekomst. In dit project Tholen financieel in balans is overeenstemming over het bezuinigen op de boa. De functionaris is ooit aangesteld om de overlast door hondenpoep – ergernis nummer één bij de inwoners – aan te pakken. Maar in maart van dit jaar is hij wegbezuinigd. Vier uren per week parkeeroverlast aanpakken is nog de enige taak. ,,En nu wordt via de zijdeur een nieuwe ingevlogen'', stelde Han van 't Hof in de raadscommissie bestuurszaken. Met de West-Brabantse gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht onderzoekt Tholen momenteel het instellen van een brede boa-pool. Deze zou ingezet moeten worden bij zaken als overlast door verwarde personen, burenruzies, jeugd- of geluidsoverlast, controles bij evenementen en terrassen, alcoholgebruik door jongeren in de horeca, controle digitaal opkopersregister, en politiecontroles betreffende woninginbraken, overvallen  en straatroof. Hinder door honden en paarden, vuurwerkoverlast en controle op parkeren van campers en aanhangers binnen de bebouwde kom zouden in de geplande uren
meegenomen moeten worden. Het zijn zaken waarover de gemeente geregeld klachten krijgt van inwoners. Tholen heeft van de zes kleinere gemeenten in het politiedistrict De Markiezaten zelfs op een na de meeste meldingen per inwoner.