De kotter van Job Schot.
De kotter van Job Schot.

Thoolse visser Job Schot strijdt tegen aangescherpte regelgeving

Noordzeevissers varen 27 augustus met tientallen kotters naar de Kop van Zuid in Rotterdam om aandacht te vragen voor de 'absurde regelgeving' in de visserijsector. Dat heeft voorzitter Job Schot uit Tholen van de stichting Eendracht Maakt Kracht woensdag bekendgemaakt. Zo mogen de vissers vanaf 2019 geen enkele ondermaatse vis meer overboord gooien. Maar dat is slechts een van de beperkingen.

De stichting is onlangs opgericht in Urk door leden van het gelijknamige actiecomité, dat eind juni voor het eerst naar buiten trad. Naast Job Schot, die in Tholen woont, telt het bestuur nog vijf leden, afkomstig uit Urk, Den Helder en Oudeschild. Het comité is spontaan ontstaan tijdens een discussie tussen vissers via Whatsapp. Volgens Schot wordt de toekomst van de visserij bedreigd door de aanlandplicht die de Europese Unie oplegt, de bouw van windmolenparken in de Noordzee, en de uitbreiding van
gebieden waar niet meer mag worden gevist. Daar komt ook nog de Brexit van Groot-Brittannië bovenop, waardoor mogelijk ook de Britse wateren verdwijnen als visareaal voor vissers uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.