Een impressie van de nieuwe kerk.
Een impressie van de nieuwe kerk.

HHG Tholen bouwt nieuwe kerk

In Tholen komt een nieuwe kerk. In de zomer van 2017 wordt de eerste paal geslagen voor het eerste eigen gebouw van de Hersteld Hervormde Gemeente. Sinds de scheuring van 2004 worden de zondagse diensten altijd in het Calvijn College aan de Zoekweg gehouden. De 230 leden tellende gemeente is nu toe aan een eigen gebouw.

Het gemeentebestuur heeft daarvoor de groenstrook naast de aula aan de Prins Bernhardstraat aangewezen. B. en w. besloten dinsdag hiervoor het bestemmingsplan te gaan wijzigen. Een procedure die zo'n negen maanden vergt. De omwonenden zijn per brief ingelicht door het kerkbestuur. Tegelijk met de nieuwe kerk gaat begrafenisonderneming Amissio de aula uitbreiden en 40 parkeerplekken aanleggen. De gezamenlijke aanpak levert voor beide partijen voordelen op.
 
200 zitplaatsen
Huls architecten heeft een plan gemaakt voor een kerk met zo'n 200 zitplaatsen. Via vooroverleg is het ontwerp getoetst bij de Thoolse welstandscommissie, maar de definitieve aanvraag is nog niet ingediend. ,,Eerst beleggen we in september een gemeenteavond'', vertelt ouderling Theo Hakvoort, die de bouwcommissie leidt. Hij is al in Urk geweest om een soortgelijk ontwerp van Huls architecten te bekijken. ,,Het wordt een prachtige kerk met een torenspits en daarnaast een verenigingszaal. De kosten blijven ruim onder de 1 miljoen euro en dat is net te behappen voor onze gemeente.''