Afbeelding

Gemeente overweegt aanvragen faillissement Pluimpot

Het Thoolse college van b. en w. overweegt om het faillissement aan te vragen voor Vakantiepark de Pluimpot. Dat is een van de stappen om de ondernemer te dwingen de verschuldigde toeristenbelasting te laten betalen. En voortaan zal de raad eerder op de hoogte worden gesteld als de gemeente te maken krijgt met 'dubieuze debiteuren'. Dat is de uitkomst van de extra raadsvergadering donderdagavond.

Die schuld van de Pluimpot aan de gemeente liep vanaf 2013 op tot 148.000 euro. Dinsdag wordt de knoop doorgehakt, zei wethouder Kees van Dis donderdag op de door ABT extra belegde raadsvergadering.

Volgens Han van 't Hof is de raad veel te laat geïnformeerd over de financiële tegenvaller. ,,Het college is het gevoel voor de realiteit kwijt. Het optreden is onder de maat,'' zei hij. Bovendien was ABT ook verrast door de schuld van 81.000 euro die er bij Sabewa uitstaat van de Pluimpot. Dat bleek uit de beantwoording van de schriftelijke vragen.

Persoonlijk garant

Volgens wethouder Jan Harmsen (hij verving samen met Kees van Dis de zieke wethouder van financiën Peter Hoek), was het beter en netter geweest als de raad eerder op de hoogte was gesteld. Dat wat gisteren over tafel kwam wordt ook meegenomen in de onderhandelingen met de ondernemer, zei hij.

ABT kwam met het voorstel om de ondernemer ook persoonlijk garant te stellen voor de toeristenbelasting 2017. Mocht dat geen effect hebben, dat er alles aan gedaan moet worden om een einde te maken aan de 'non-betalingen'. Maar daar voelden de coalitiepartijen niets voor. Volgens Peter Kraamer (SGP) heeft het college er alles al aan gedaan en is het geen bevoegdheid van de raad om hier een besluit over te nemen. Van 't Hof verweet de coalitie wegduikgedrag.

Reputatieschade ondernemer

Theo Korevaar (SP) vond dat de het college de zaak heeft laten lopen omdat ze ook met de ondernemer toeristische plannen ontwikkelden voor de zuidkant van het eiland (Geertruidapolder). Van Dis vond niet dat het college de zaak heeft voort laten slepen. Er was immers een incassobureau opgezet. Volgens Van Dis is er lang hoop geweest, tot 2014, dat Volker Wessels het gebied zou ontwikkelen. Dat gebeurde niet. In dezelfde periode zijn de achterstanden ontstaan. ABT kreeg geen steun voor het voorstel om de ondernemer maandelijks af te laten betalen. Petrina Geluk (CDA) had liever gezien dat de zaak 'vanwege reputatieschade bij de ondernemer', in beslotenheid was besproken.

ABT geen bijval

Na twee schorsingen hoopte Van 't Hof nog op een wonder, maar kreeg geen bijval. Zeven raadsleden steunden hem, negen niet. Recreatieondernemer en raadslid Rob Duijm deed niet mee aan het debat , noch bracht een stem uit. Na nog geen anderhalf uur kwam een eind aan de uitzonderlijke vergadering op 7 januari, een ongebruikelijke tijdstip. Niet eerder vertoond.