Afbeelding

Wethouder van Dis na aantijgingen ABT: ’Dit doet wat met je’

'Met een mengeling van emoties: van woede, teleurstelling en verdriet. Dit doet wat met je.' Zo reageerde wethouder Kees van Dis (CDA) gisteravond na afloop van de raadsvergadering op de aantijgingen van ABT.  Hij werd verweten niet goed te communiceren met vertegenwoordigers van verenigingen en andere maatschappelijke organisaties, zoals de voetbal en het comité Blijven Spetteren.

ABT ging zo ver om  b. en w. te vragen hem op die terreinen te vervangen door een andere wethouder.  Voor zover bekend is dat nooit eerder gebeurd.  Alhoewel Han van 't Hof (ABT) zei dat het niet om Van Dis ging, maar om het 'functioneren van het college' , trok Van Dis zich de aantijgingen van ABT aan. Hij beantwoordde de vragen tijdens het vragenuurtje weliswaar zo zakelijk en informatief mogelijk, maar met ingehouden woede. Wethouder Peter Hoek zei namens het college dat ze afstand nam van de bewoordingen van Van 't Hof. Van het vervangen van Van Dis kon dan ook geen sprake zijn.

Schaamte 

Ook de andere fracties reageerden afwijzend op ABT. Jaap Hage (CU) vond dat de fractie op de man speelde. Rob Duijm (CDA) betreurde het dat het college door een raadslid zo te kijk werd gezet. Volgens Peter Kraamer (SGP) maakte ABT er een steeds grotere poppenkast van. En Anco Fase (VVD) voelde plaatsvervangende schaamte toen hij las waarvan ABT de wethouder betichtte. PvdA en SP reageerden niet op de kwestie. Van Dis noemde de feiten die ABT in de toelichting bij hun vragen opsomde, gebaseerd op drijfzand.

Verkoeld

Partijgenoten van Van Dis op de publieke tribune (Jaap Bout, Gert-Jan Boudeling, Rina Ligtendag, Koos Bijl en Jan de Wilde) staken hem na afloop een hart onder de riem. De verhouding tussen ABT en de coalitiepartijen lijkt verder verkoeld, de stemming tot onder het nulpunt gedaald.

FOTO: Wethouder Kees van Dis (links) wordt na afloop opgevangen door partijgenoten op de publieke tribune.