Afbeelding

Reportage: Vossen tellen in de Thoolse polders

De provincie heeft ruim 75.000 euro uitgetrokken om onder andere meer vossen te tellen. Op Tholen rijden jagers van de Wild Beheer Eenheid (WBE) al zes jaar door de polder om de sluwe beesten te turven. De WBE schat dat er honderd vossen op Tholen leven. Tijdens een regenachtige telavond blijkt dat ze niet van nattigheid houden.

,,De vos is eigenlijk vanuit Zeeuws- Vlaanderen in de provincie gekomen. Daar liet die zich voor het eerst zien. Vanaf toen, zes jaar geleden, zijn wij ze ook gaan tellen. Mensen hier denken ook wel eens dat op Tholen geen vossen zitten, maar wij weten beter." Arjan den Braber is coördinator van de WBE op Tholen.

Vier auto's 

Den Braber zit achter het stuur. Op de achterbank zitten zijn zoon Fabian en Joost Kunst met hun schijnwerpers in de aanslag. De regen druppelt op de auto. De motor start en we rijden weg vanaf het Van der Lek de Clercqplein in Stavenisse. De drie komen uit Flupland, maar hebben de route in de polders tussen Smerdiek en Stavenisse nu eenmaal voor hun rekening. De jagers rijden in de wintermaanden vier keer hun rondje om vossen te tellen. Dat proberen ze steeds met vier auto's te doen. ,,We zijn allemaal vrijwilligers. Soms moet de telling wijken voor iets anders. Normaal zitten we ook met zijn vijven in de auto."

Lees de hele reportage in de Eendrachtbode van 9 februari.