Afbeelding

Dochter Setallandse NSB-burgemeester in verzetsmuseum Amsterdam

Het lag buitengewoon gevoelig binnen de familie, maar Nelly Vroegop-van der Weele (91) uit Sint-Annaland en haar dochter Adry hebben zo'n vijf jaar geleden toch besloten om foto's, brieven en ander materiaal over de NSB op Tholen beschikbaar te stellen aan het Verzetsmuseum in Amsterdam.

,,We wilden iets zinnigs doen met de grote hoeveelheid documentatie om ook deze kant van de historie te leren kennen'', vertelt Adry Vroegop (63) uit Tholen. ,,We hebben niks bedekt, maar open en eerlijk alles weergegeven. Dankzij mijn moeder is de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog nu compleet.''

Jeugdstorm

Het Verzetsmuseum In de Plantage Kerklaan, schuin tegenover dierentuin Artis, is er blij mee. Het bleek namelijk een hele toer om kinderen van foute ouders over te halen voor de Junior-afdeling van het museum in het Plancius-gebouw. Velen waren al benaderd uit het adressenbestand met NSB'ers waarover het museum beschikte, maar niemand wilde totdat Nelly in beeld kwam. Leden van de familie Van der Weele probeerden zelfs met juridische stappen de tentoonstelling te voorkomen, maar die pogingen liepen spaak. Zo is Nelly in haar uniform als leidster van de Jeugdstorm al bij de ingang van het museum te zien en vervolgens uitgebreid in de Junior-afdeling.

Lees het hele verhaal in de Eendrachtbode van 4 mei. Op de foto een maquette in het verzetsmuseum in Amsterdam. De jongedame is Nelly van der Weele.