Volharding, dirigent Van Gastel en het publiek.
Volharding, dirigent Van Gastel en het publiek. Foto:

Harmonie Volharding trakteert aan de haven op fraaie poëzie en muziek

Dit jaar had harmonie Volharding het havenconcert grootser aangepakt. Naast muziek, afgewisseld met gedichten, kon er een drankje genuttigd worden. En er was een mini-food festival geregeld. Met medewerking van de lokale horeca had Volharding woensdag een avondvullend programma gemaakt voor jong en oud. Bij een aangename temperatuur en een ondergaande zon was het lang genieten.

Een thema is er nooit. Niet met de muziekkeuze van Volharding, en ook niet met de gedichten. ,,We laten de dichters helemaal zelf kiezen wat ze voor willen dragen'', legt Annet Emmerzaal uit. Haar taak is om de dichters te regelen. ,,Verder alle eer aan de Volharding hoor. Die verzet echt veel werk om deze avond zo weg te zetten.''

Antoon de Ridder praatte de avond aan elkaar. Hij nam vooraf met dirigent Joost van Gastel alles goed door. Waar het toch nog iets anders liep, praatte Antoon dat vlot weer goed. De opening gebeurde door enkele dames die op de blokfluit vol overtuiging 'The alarm clock' speelden, gevolgd door muziek uit de musical van Willy Wonka. Burgemeester Ruud van den Belt was daarna als eerste aan de beurt om een gedicht voor te dragen, zoals hij een jaar eerder had beloofd.

Uit Gent

Agnes Huismans, die meteen hierna aan de beurt was, was zichtbaar zenuwachtig voor haar eerste publieke optreden. Maar al vorderend in haar gedicht leken de zenuwen weg te zijn. En Volharding vulde haar dichtregels prachtig aan met muziek van 'Goodnight Saigon'.

Het publiek genoot zichtbaar van de gedichten en de muziek die nog volgde. Ook de eigenaren van de boten die in de havenkom lagen, genoten mee. Onder het genot van een drankje op hun dek, met de ondergaande zon die nog net langs de kerk de haven in scheen, luisterden zij mee. Zo ook Eartha en Jef, een echtpaar uit het Belgische Gent. Zij hadden de barbecue aangestoken, een flesje wijn opengetrokken, en konden op hun boot alles prima horen. ,,We zagen de pamfletten in de winkel hangen, en besloten stiekem nog wat langer te blijven om dit havenconcert mee te pakken'', geeft Jef toe. Ze waren verrast door het ruime winkelaanbod in het dorp, vonden de haven zelf erg mooi en hadden het in Dinteloord prima naar hun zin. ,,We liggen hier heel goed naar ons zin. Het kleine primitieve spreekt ons juist erg aan en we komen graag weer terug.''

Op het plein voor de haven ging het concert met de gedichten nog wel even door. Ina Lokers las haar gedicht voor onder de klanken van 'What a wonderful world'. Ook Roland Bierkens, Michael van de Hoeven en Marianne Slobbe lazen voor uit eigen werk, en tussendoor hoorde het publiek muziek van Michael Jackson (Heal the world) , Abba, Hollandse Hits en werk van Doe Maar.

Na afloop van het concert konden bezoekers nagenieten met kleinere hapjes, een drankje en muziek gedraaid door Mathijs Pluijgers. Harmonie Volharding hoopt dat er na deze avond mensen gemotiveerd zijn om zich aan te sluiten bij de vereniging. Het ledenaantal daalt, en de noodklok wordt geluid. Juist nu het havenconcert jaarlijks steeds meer bezoekers trekt, zou het zonde zijn dat de harmonie zou moeten stoppen wegens gebrek aan leden.