Maarten Jan Besters viert zijn tweede lustrum in Dinteloord.
Maarten Jan Besters viert zijn tweede lustrum in Dinteloord. Foto:

Vakkennis en goed luisteren specialiteit Besters Opticiens

Het winkelbeeld in Dinteloord is de afgelopen jaren steeds compleet geweest. Ondanks enkele verschuivingen in het aanbod was het van Maarten Jan Besters in 2007 een bewuste keuze om in Dinteloord als opticien te beginnen. Tien jaar later kijkt hij terug op een succes, na een lastige start. Met een uitgebreid assortiment brillen en een ruime keuze aan contactlenzen kan Besters Opticiens iedere klant een goed advies geven in de keuze.

Maarten Jan Besters (39) komt uit de verpleging. ,,Dat bleek niet echt mijn ding te zijn'', zegt hij. Via een beroepskeuzeonderzoek liet Besters vervolgens zijn oog vallen op opticien als baan. ,,Daar had ik nooit bij stilgestaan.'' Vervolgens is hij gaan bekijken wat in dat beroep de mogelijkheden voor hem zouden zijn. Naast het solliciteren zat er ook een opleiding aan vast. Hier was Maarten Jan het meest bevreesd voor, omdat het wel eens te hoog gegrepen kon zijn. ,,Ik ging er van uit dat hier een hogere opleiding voor gevolgd moest worden.'' Achteraf bleek dat de opleiding van zes jaar goed te doen was. Naast het opmeten van de glazen en monteren van de brillen voegde hij er ook de opleiding over contactlenzen aan toe.

Hij is begonnen bij Hans Anders in Bergen op Zoom. ,,Hier heb ik wel veel geleerd. Maar ook hoe het niet moet.'' Vervolgens ging hij verder bij optiek Van Wely in Roosendaal. Omdat Maarten Jan graag zelfstandig wilde opereren, koos hij er na een kort verblijf voor om weg te gaan voor een baan bij Govaert in Wouw. ,,Hier kreeg ik de vrijheid om te werken. Ik dacht bij mezelf: dat kan ik zelf ook doen'', legt hij uit. Dat was voor hem het signaal om als opticien voor zichzelf te gaan beginnen.

Groei

Via een plaatselijke krant kwam Maarten Jan in Dinteloord terecht. ,,Dinteloord op de kaart zetten, stond in dat artikel'', vertelt hij. Vervolgens ging hij bekijken hoe Dinteloord er uit zag en wat er mogelijk was. Maarten Jan kwam er snel achter dat er in het dorp kansen voor hem lagen. ,,Het was een goed winkelbeeld en het dorp was groot genoeg.'' Ook het afzetgebied bood kansen. Naast mensen uit Dinteloord waren er ook mensen uit Willemstad, Heijningen en Stampersgat die naar het dorp kwamen om, naast de dagelijkse boodschappen, te winkelen.

Op 07-07-07 opende Besters Opticiens de deuren aan het Raadhuisplein. ,,Ik ben niet in de makkelijkste periode begonnen.'' De eerste jaren waren wel te doen, maar het hield niet over. De laatste jaren daarentegen ziet Maarten Jan zijn klantenbestand groeien. Met inmiddels ook klanten uit Steenbergen, en wat verder weg, kan Maarten Jan tevreden zijn. ,,Via mijn website is er zelfs een specifieke klant uit Helmond naar ons gekomen voor een bril.''

Geduldig

Bij de brillen ligt Maarten Jans grootste passie. Maar ook de contactlenzen blijven voor hem een uitdaging om daarover een klant het juiste advies te geven. ,,Als er iemand binnen stapt, weet ik direct welke bril er het beste bij de man of vrouw past'', zegt hij. Als de betreffende klant dan enkele weken later terugkomt met complimenten, geeft hem dat een goed gevoel. Maarten Jan doet alles zelf. Als het net te druk voor hem wordt, besteedt hij het slijpen van de glazen uit.

De grote concerns ziet de Dinteloordse ondernemer niet als een concurrenten. ,,Goede service, aandacht voor elke klant, en vooral vakkennis en goed luisteren naar de wensen zijn mijn specialiteit.'' Met daarnaast ook zijn rustige en geduldige karakter kan hij iedereen helpen die voor een bril of contactlenzen komt.

Zijn vaste formule is, dat er met vijftig procent korting op verschillende complete monturen volop keuze is. Naast merkbrillen heeft hij ook een huislijn van monturen. Deze zijn scherp geprijsd. ,,Voorheen kon men via de zorgverzekering nog geld terugvragen, maar dat wordt al snel minder'', zegt Maarten Jan.

In de eerste drie weken van augustus is de winkel dicht. Het eerste jaar bleef Besters Opticiens in de vakantieperiode open. ,,Daar heb ik van geleerd. Ik weet nu dat ik dat niet meer moet doen'', lacht de opticien.