'Windmolens tot 150 meter scoren slecht'

De hoogte van nieuwe windmolens aan de Karolinadijk beperken tot 150 meter, zoals Gewoon Lokaal heeft voorgesteld, kan weleens lastig worden. ,,Die scoren financieel slecht'', zei wethouder Marijke Vos donderdag in de gemeenteraad. Ze wil eigenaar Innogy wél vragen een oplossing te bedenken voor de overlast gevende knipperlichten aan hogere turbines.

Het opwaarderen van de vier windturbines aan de Karolinadijk is onderdeel van een overeenkomst tussen West-Brabant en de provincie. ,,We zijn de verplichting aangegaan om het vermogen op te voeren tot 9 megawatt'', aldus Vos. Gisteren was er in Dinteloord een informatiebijeenkomst, waar de procedure werd toegelicht om de omgeving bij de plannen te betrekken (in de vorm van een klankbordgroep van inwoners, organisaties en specialisten) en zo de mogelijke overlast te beperken en sociale randvoorwaarden uit te werken. Dat laatste houdt in dat de eigenaar een vergoeding betaalt voor maatschappelijke projecten. Het gemeentebestuur gaat daarover onderhandelen.

Gewoon Lokaal wil de overlast van de obstakelverlichting (rode en witte knipperlichten) voorkomen door een maximum te stellen aan de hoogte van de turbines. Volgens de wethouder lastig omdat ze daardoor minder rendement opleveren. Zij wil in de gesprekken met Innogy liever insteken op technische aanpassingen waardoor de overlast wordt beperkt. Wilma Baartmans (GL) maakte duidelijk dat de knipperlichten voor haar fractie een serieus probleem zijn, Maar ze prees burgemeester en wethouders voor het 'keurige proces' dat bij dit project wordt gevolgd. De VVD houdt voor wat betreft het opwekken van duurzame energie alle opties open'', gaf Kees Gommeren aan.

Een heel ander geluid liet de Volkspartij horen, Michel Lambers vroeg b. en w. om de garantie dat er een plan komt waarbij omwonenden niet met overlast worden geconfronteerd. En hij zou de juridische mogelijkheden onderzocht willen zien om de turbines aan de Karolinadijk helemaal niet te verhogen. Vos wees hem op de verplichting die Steenbergen dienaangaande is aangegaan via het West-Brabantse aanbod. ,,Het dient vooral om de belangen van onze inwoners te gaan'', vond Lambers. ,,De Volkspartij werkt nooit mee aan zaken die gepaard gaan met overlast voor de bewoners.'' De wethouder zei dat de inwoners, en omwonenden die binnen een straal van 1200 meter van de turbines wonen, vanaf het begin worden meegenomen in het traject om tot vernieuwing van de windmolens te komen. Via de sociale randvoorwaarden gaan zij mogelijk meeprofiteren. Lambers ziet er niks in: ,,Er is geen inwoner van Dinteloord die voor vijfhonderd euro zijn woongenot opoffert.''