Belgische bezoekers genieten op hun boot van de Dinteloordse haven én het havenconcert.
Belgische bezoekers genieten op hun boot van de Dinteloordse haven én het havenconcert. Foto:

Tim Huisman gerustgesteld na debat haven Dinteloord

In het vierde kwartaal van dit jaar ligt er een compleet plan voor het aanpakken van de kreek, de haven en het Raadhuisplein in Dinteloord. Daarmee kan in 2018 aan de slag worden gegaan, heeft wethouder Cors Zijlmans gezegd in de gemeenteraad. Burgemeester en wethouders 'omarmen' een aangepaste motie van Tim Huisman (StAn) gericht op het zo snel mogelijk aanpakken van de haven.

De motie werd donderdag, bij de behandeling van de perspectiefnota, door bijna de hele gemeenteraad gesteund. Alleen de vier leden van Gewoon Lokaal stemden tegen. ,,Het college omarmt deze motie. Daarmee is ze overbodig en kan ingetrokken worden'', motiveerde Wilma Baartmans het standpunt van haar fractie. GL stemde - zoals de hele raad - in met de perspectiefnota, waarin 800.000 euro is opgenomen voor het plan CentrumHaven in Dinteloord.

Huisman was blij met de uitkomst. Hoewel de wethouder al eerder toezegde binnen het plan CentrumHaven de haven als eerste te willen aanpakken, staat dat wat hem betreft nu zwart op wit. Steenbergen Anders vindt het allemaal te lang duren voor er wat met de haven gebeurt en kwam daarom met een motie. Op advies van wethouder Zijlmans schrapte Huisman in de tekst de opdracht om het krediet te verhogen naar het niveau van dat voor de Steenbergse haven. ,,Het doel is belangrijk. Vervolgens kijken we hoe we het betalen'', zei de wethouder. ,,Dinteloord verdient een haven die er gelikt uitziet, waar elke recreant fijn kan vertoeven, waar bedrijven potentie in zien en, even zo belangrijk, waar de Dinteloorder weer echt trots op kan zijn'', lichtte Huisman de motie nog toe.

Het CDA steunde StAn in de opstelling dat het met de haven te langzaam gaat. Ze noemde de havenkom het zwaartepunt van het plan, dat het verdient om als eerste aangepakt te worden. De Volkspartij vond net als StAn dat er al genoeg onderzoeken zijn geweest en dat het tijd wordt dat de schop de grond in gaat. Ze bepleitte daarom het schrappen van het 'ontwerpfestival'. Maar dat gaat niet gebeuren. ,,Er is bewust voor gekozen in verband met de burgerparticipatie'', reageerde Zijlmans. Inmiddels is de vragenlijst van dit 'ontwerpfestival' meer dan 200 keer ingevuld. Daaruit blijkt volgens de wethouder dat er behoefte is aan groen, bankjes, terrassen, parkeerplaatsen en sanitaire voorzieningen. Bewoners storen zich aan gaten in de bebouwing. De Volkspartij is er voorstander van om de haven te laten beheren door een ondernemer. ,,We gaan nog bekijken hoe we daarmee omgaan'', aldus Zijlmans. Hij stelde vast dat de meerderheid er voorstander van is om, bij de uitvoering, met de haven te beginnen. ,,Daar heb ik geen probleem mee.'' Huisman vond dat volgend jaar ná het vaarseizoen de schop de grond in moet. Na vaststellen van het plan volgt de aanbesteding. ,,We moeten niet geforceerd aan de gang gaan'', zei Zijlmans, die te kennen gaf graag nog als wethouder - hij stopt na de verkiezingen in maart - de aftrap te geven.

Huisman kaartte ook de parkeerdruk aan in het centrum van Dinteloord. Hij vroeg in dat verband om de mogelijkheden te onderzoeken voor het instellen van een blauwe zone. In een reactie wezen enkele andere partijen erop dat StAn toch eerst de haven wil aanpakken en dan pas het centrum. ,,De parkeerdruk nemen we mee bij de ontwikkeling van het centrumplan'', reageerde ook wethouder Marijke Vos. Logisch, erkende Huisman.