Bezoekers bij de kramen die langs de boomgaard staan.
Bezoekers bij de kramen die langs de boomgaard staan. Foto:

In huifkar naar Zuylenhoeve

De familie De Schutter hield zondag de vertrouwde kersendag op de Zuylenhoeve in Heijningen. In een zonovergoten boomgaard stonden zeventien kraampjes, en er was gelegenheid om een kijkje te nemen in de boomgaard.

In verband met het evenement, waarbij een aantal vrijwilligers een handje toesteekt, moesten enkele voorbereidingen worden getroffen. Zo werd er speciaal een weiland gereserveerd voor het parkeren van auto's. Bezoekers werden daar vandaan met een huifkar naar de Zuylenhoeve gebracht. Daar konden ze in een dubbeldekker stappen die hen naar de boomgaard bracht. Ook de veiligheid is een belangrijk aspect.

Bonnie de Schutter is de drijvende kracht achter de kersendag. Die is enkele jaren geleden voor het eerst gehouden en is inmiddels uitgegroeid tot een vast evenement in de regio. ,,Dit is de achtste keer dat we het organiseren'', zegt Bonnie, die er jaarlijks naar uitkijkt. In 2012 was er geen kersendag omdat de oogst dat jaar dramatisch was.

In de voorbereiding wordt lokale ondernemers gevraagd om met hun koopwaar in de boomgaard te komen staan. Het varieert van kleding tot huisaccessoires. Daaronder ook ondernemers waar de familie zaken mee doet. Te denken valt aan de kersenkoeken en het kersenijs wat men in de boerderijwinkel kan kopen. Er was ook een kraam met informatie over de stichting Kika. Tegen betaling van een klein bedrag konden bezoekers raden hoeveel kersen er in een vaas zaten, en ook meedoen met kersenpitten spuwen.

Vanaf tien uur meldden belangstellenden zich op het parkeerterrein, de laatste werden rond de klok van vijf uur opgehaald. ,,Het is altijd een heel geregel'', vertelt Bonnie de Schutter. ,,Ik zal blij zijn als het maandag is'', lacht ze.