Bezoekers van de voorlichtingsavond van vorige week dinsdag.
Bezoekers van de voorlichtingsavond van vorige week dinsdag. Foto:

Voorlichtingsavond over windmolens oogst lof bij voor en tegenstanders

Met een kleine zestig bezoekers aan de informatieavond over het vernieuwen van de windmolens aan de Karolinadijk in Dinteloord is de gemeente tevreden. Woordvoerster Saskia Kaland spreekt van een goede opkomst. Bezoekers toonden zich niet alleen tevreden over de aanpak van de voorlichting, maar spraken ook hun verbazing uit over de omvang van de informatie. Vrijwel geen enkel onderwerp, hoe omstreden ook, is de verantwoordelijke wethouder Marijke Vos uit de weg gegaan. Openheid en duidelijkheid is haar credo. ,,En denk er aan", zegt ze bij binnenkomst, ,,er staat nog niets vast en er zijn nog geen beslissingen genomen."

Zelfs Ton Vriens, bekend actievoerder in de periode dat er molens moesten worden geplaatst in de Anna- en Drievriendenpolder, heeft lof voor de aanpak van de wethouder. ,,Veelzijdig en transparant", vindt hij. Hij herinnert zich maar al te goed hoe eind 2011 de molens er bij wijze van spreken al stonden nog voor er een inwoner op de hoogte was dat ze zouden komen. Toen ging het om negentien molens die met initiatiefnemer Eneco zouden worden gebouwd. Vriens: ,,Ze werden ons door de strot gedrukt. Er was geen sprake va enige informatie of inspraak. Dat pikten we niet en hebben toen de actiegroep 'Handen af van de Polder' opgericht. In mum van tijd hadden we duizend handtekeningen van bewoners die tegen de komst van die molens waren." Uit hun website uit die tijd blijkt dat te gaan om 81 procent van de huishoudens. De buurvrouw van Vriens, Marlies Derks, woont aan de Bloemendijk. ,,Nee, die molens zijn er toen niet gekomen. De gemeente wilde geen burgeroorlog veroorzaken."

Klankbordgroep

Zo'n twintig belangstellenden hebben zich opgegeven om deel te nemen aan de klankbordgroep. Marlies Derks staat aan een tafeltje het formulier in te vullen. De kop ervan luidt: 'Interesse om aan te sluiten bij de klankbordgroep voor dit project? Op zeven manieren kan worden aangegeven waaruit die belangstelling bestaat. Je wil goed geïnformeerd worden over het proces, is het eerste rondje dat je kunt aankruisen. Meedenken in een vroeg stadium, staat achter rondje twee. Of deelnemen aan een excursie naar een windpark. Ook kun je aangeven dat je financieel wilt participeren of elektriciteit van dit windpark wilt afnemen. Je kunt ook tips aan de organisatie geven.

Vriens weet er wel eentje. ,,Je moet met de lengte onder de 150 meter blijven. Anders krijg je die rode bordeelverlichting op het hoogste punt. Dat is verlichting voor het vliegverkeer, maar wij worden er knettergek van." Hij wijst op de felle knipperlichten die rond de Bloemendijk (hij telt minstens vijftig molens in zijn omgeving) te zien zijn.

Daarmee heeft hij een deel van de politiek op zijn hand, want intussen is ook Jan Veraart, burgerraadslid voor Gewoon Lokaal (met vier raadsleden de grootste fractie en in de coalitie) aangeschoven. Dat de afkorting van Gewoon Lokaal, GL, ook past bij Groen Links is toeval, maar Veraart zegt wel nadrukkelijk voor het opwekken van windenergie te zijn. Maar om de opbrengst van de bestaande vier windturbines te slopen en er nieuwe neer te zetten van 150 meter hoog, dat gaat hem wel wat ver. Ook fronst hij de wenkbrauwen als daar ook die rode lampen op worden gezet. Veraart ziet voorlopig liever drie lagere molens waarbij geen verlichting nodig is.

Lees verder op pagina 4.