Jan Veraart van Gewoon Lokaal in gesprek met ex-actievoerder Ton Vriens en diens buurvrouw Marlies Derks van de Bloemendijk.
Jan Veraart van Gewoon Lokaal in gesprek met ex-actievoerder Ton Vriens en diens buurvrouw Marlies Derks van de Bloemendijk. Foto:

'Liever een molen extra dan hele hoge'

Vervolg van voorpagina

Om toch dezelfde capaciteit op te wekken mag er wat hem betreft een molen bij. "Die verlichting zie je als het donker is tientallen kilometers ver. En ik wil graag dat wanneer het donker is, dat ook in de polder zo is."

Hij begrijpt wel dat initiatiefnemer energiemaatschappij Innogy nieuwe turbines wil neerzetten. De bestaande staan er al aan jaar of achttien en om afspraken met provincie en rijk na te komen, moet er ook in Steenbergen en omgeving meer windenergie worden geproduceerd. Hoeveel precies, daarover is nogal wat verwarring bij de bezoekers. Er is verschil tussen de capaciteit en de opbrengst. Die laatste moet van 0,6 megawatt naar zes megawatt. Ook verschijnen er cijfers die negen megawatt per turbine aangeven. Anne Struijs van Innogy legt de opwaardering uit aan de belangstellenden. Ze staat aan tafeltje drie waar bezoekers vragen kunnen stellen over de werkwijze van het bedrijf en vooral hoe omwonenden bij de projecten worden betrokken. Ze legt uit welke afspraken er in het verleden met de gemeente Steenbergen zijn gemaakt, zoals het uiteindelijk opbrengen van 6,6 megawatt aan windenergie.

Ver van bed

Tussen de circa vijftig bezoekers zoeken Ad Sinnema en Piet Karman naar inwoners van het dorp Dinteloord. Sinnema is vicevoorzitter van samengevoegde huurdersverenigingen waarmee ze nu 780 huishoudens vertegenwoordigen. Karman is penningmeester. Wat Sinnema betreft, is al besloten wat er gaat gebeuren. Hij wil niet zeggen dat de informatieavond een wassen neus is, maar weet wel dat de meeste dorpelingen niet weten wat er speelt. ,,Het is ook ver van hun bed. Alleen de bewoners van achter in de polder hebben er mee te maken."

Wel ziet hij een paar bekenden. ,,Harry Vlamings was er. Die zit in de agrarische sector. En Kees Breure en zijn vrouw. Kees is agrariƫr. Die hebben er wel belang bij." Dat blijkt inderdaad uit het verhaal van de voorlichter 'Project- en Procesparticipatie. ,,De boeren die een windturbine op hun grond hebben laten zetten, krijgen daarvoor een vergoeding van acht- tot tienduizend euro per jaar per megawatt." Anne Struijk, die vindt dat de boeren eigenlijk de grootste projectontwikkelaars zijn, verwacht dat aan die vergoeding in de toekomst getoornd gaat worden.

,,Het aanleggen van windparken wordt steeds goedkoper. Dat betekent dat de grondvergoeding ook minder wordt. Nee, die vergoeding bepalen wij niet. Dat doet doen de Rijksvastgoedbedrijven." Wanneer aan de Karolinadijk de eerste spa de grond in gaat, is nog niet bekend. Saskia Kaland van de gemeente wijst er op dat er een aantal nota's is verschenen die met het energievraagstuk te maken hebben. Onder meer de nota 'Energie en Ruimte'. ,,We kijken wat de opgave aan de gemeente Steenbergen is en hoe we dat gaan invullen. Uiteindelijk moet de gemeente energieneutraal kunnen werken. Maar dan praten we over 2040."

Intussen moet volgens diverse organisatie gekeken worden of die hoge windmolens wel nodig zijn. Ze geven geluid, leveren slagschaduwen op, veroorzaken horizonvervuiling, de vogels vliegen zich er op te pletter en woningen in de omgeving verminderen van waarde, somde de tegenstanders op. De gemeente heeft daarom begrip voor de bezwaren. Citaat uit de uitnodiging: ,,Om de mogelijke overlast te beperken moeten windmolens aan allerlei wettelijke voorschriften voldoen. Er zijn naast de wettelijke voorwaarden meer mogelijkheden om de overlast te beperken." Om dat nader uit te werken, rekent de wethouder op grote deelname aan de klankbordgroep. Inschrijven daarvoor kon tot gisteren. Op 18 september volgt dan de tweede bijeenkomst. Wederom in hotel-restaurant Thuis in Dinteloord. Politiek schijnt het allemaal in orde te zijn. In 2011 heeft de gemeente een aanbod aan de provincie gedaan voor het opstellen van windturbines. Een jaar later is de gemeenteraad daarmee akkoord gegaan.

Afrika

Daarbij past het vernieuwen van de windmolens aan de Karolinadijk, schrijft de gemeente. De bewoners van de Bloemendijk en omstreken zeggen nadrukkelijk dat ze niets hebben tegen windenergie, maar wel tegen nog hogere turbines en nog meer turbines in hun omgeving. Gewoon Lokaal wil ook dat er wordt nagegaan in hoeverre de energie uit waterkracht en zonne-energie een rol kunnen spelen bij het terugdringen van CO2. Want daar gaat het eigenlijk allemaal om. Wat er met die oude molens gaat gebeuren? Een Innogy medewerker: ,,Engeland heeft belangstelling. Maar het kan ook zijn dat ze naar een Afrikaans land verhuizen.