40-jarig Voverdi spreidt jubileumactiviteiten

Voverdi, volleybalvereniging Dinteloord, bestaat veertig jaar. Dat wordt gevierd met verschillende evenementen, naast de vaste activiteiten die de club organiseert voor de leden en anderen. ,,We staan niet op één bepaald moment stil bij het jubileum, maar spreiden de festiviteiten over het komende volleybalseizoen. De aanloop naar een officiële vereniging heeft ook verschillende belangrijke data gekend'', legt voorzitter Peter van de Merbel uit.

De volleybalsport kwam in de jaren vijftig naar Dinteloord, nadat er in het dorp een gymzaal was gebouwd bij de voetbalvelden aan de Oostgroeneweg. Eerst als onderdeel van de gymnastiekles op de scholen, maar al gauw klopten jongeren aan bij voetbalclub DSV. Voorzitter Co de Visser gaf zijn zegen voor een afdeling volleybal binnen de club. En zo werd er in de rust van de voetbalwedstrijden steevast naar de trainingen van het volleybal gekeken. John van de Merbel nam het voorzitterschap op zich en Cock Vroon werd de penningmeester.

In 1959 werden de volleyballers ongeslagen kampioen van de derde klasse en vervolgens stootte men door. Het herenteam bereikte in 1963 de op één na hoogste klasse. Het damesteam volgde dat traject van derde klasse naar de overgangsklasse. Spelers uit die tijd zijn onder andere Cor Kersten, Wim Kamp en Jaap Pop. Bij de dames speelden onder meer Ria Huybregts, Cock Vroon en Sita Breure.

Clubblad

In de jaren erna kwam Gerard Mulder bij het volleybal in Dinteloord. Hij werd direct als speler/trainer actief. Mede door zijn komst besloot de club in 1976 een fusie aan te gaan met Spido uit Klundert. De nieuwe naam werd SDC: Spido DSV Combinatie. Maar al een jaar later werd de fusieclub ontbonden; de samenwerking werd onvoldoende herkend. De Dinteloorders kozen vervolgens Voverdi als naam, de club begon met tachtig leden. Meer en meer mensen werden lid van de vereniging, en het aantal teams nam toe. Zo trainde Koos Boluijt de beide damesteams. Ook waren er diverse jeugdteams. Robert Jan de Nood bij de heren, en bij de dames Nel de Blaay en Petra Hamilton zijn spelers uit die tijd. De dames kwamen uit in de tweede klasse, de heren in de vierde. Het bestuur werd gevormd door Clemens van der Kamp, Leo Klaasman, Peter Stavast, Jenny Lambrechts en Corry van de Sanden. ,,Ik zocht toen eigenlijk een hobby. Ik moest met m'n 34 jaar toch wel iets gaan doen en zo kwam ik bij het volleyballen uit'', kijkt Corry van de Sanden terug naar hoe zij bij de vereniging is gekomen.

Clubblad Tweeblok werd later De spelverdeler. Leden schreven er wedstrijdverslagen in, de plaatselijke middenstand steunde met advertenties. Lees verder op pagina 5.