Het beachvolleybaltoernooi organiseert Voverdi al sinds 2005.
Het beachvolleybaltoernooi organiseert Voverdi al sinds 2005. Foto:

Voverdi viert 40-jarig jubileum met honderd leden

Vervolg van voorpagina

Het was de tijd dat Peter van de Merbel naast zijn spelersloopbaan het scheidsrechterdiploma behaalde. Leo Balemans nam het trainerschap over, hij fungeerde jarenlang als zodanig bij Voverdi.

Ondertussen werd de gymzaal aan de Oostgroeneweg te klein voor de club. De ringen hingen in de weg bij de wedstrijden, en de gewonnen bekers moesten bij de familie Van de Merbel thuis tentoon worden gesteld. 'De muren waren tevens de zijlijnen', zegt Corry van de Sanden in het jubileumboek van 1998 over de oude gymzaal. In 1981 viel het besluit om over te stappen naar De Buitelstee. ,,Dit is echt een hoogtepunt voor Voverdi, en zeker voor mij persoonlijk'', zegt Peter van de Merbel. ,,Het duurde even voor de beslissing er door was. Maar eenmaal in de sporthal gekomen zagen we weer meer mogelijkheden voor de vereniging. Ook groeide het ledenaantal weer.''

Voor het eerst stond Voverdi op de braderie, om de club te promoten en nieuwe leden te werven. Het voorzitterschap wisselde in die periode nogal eens. Nadat Clemens Kamp, Ria Kamp, Hans Vos en Cees Bosmans de functie enkele jaren vervulden, nam Corry van de Sanden het voorzitterschap in 1987 op zich. Ze zou tot en met 1994 leiding geven aan de volleybalclub. ,,Bij mij stond alles toen echt in het teken van de volleybal. Ik heb er vele uurtjes aan besteed'', weet Corry te vertellen.

Het ledenaantal vertoonde begin jaren tachtig een stijgende lijn. Zo passeerde de club in 1981 de grens van honderd leden. Dit werd het 'sporthaleffect' genoemd. De jaren erna zakte dit weg tot 57 leden in 1986. Pas in 1994 kwam het weer boven de honderd en dat is sindsdien zo gebleven. Enkele spelers uit die periode zijn Els van Merriënboer, Ina Vlamings, Dini Vermunt, Jan de Blaay, Ruud Pijl en Thomas Littooy. Men deed mee aan toernooien in onder andere Lloret de Mar, maar ook dichter bij huis in Oud-Gastel en het pinkstertoernooi in Stampersgat. Inmiddels had Jurgen Huijbregts het voorzitterschap op zich genomen. In 1997 is het twintigjarig bestaan gevierd met een week vol activiteiten op de velden van v.v. Dinteloord.

In 2000 werd het damesteam kampioen van de tweede klasse, met Sigrit Walker, Mirande Schors, Maureen Schunselaar, Anja Bosmans, Carla van de Kroon, Astrid van de Sanden, Miranda Verbeek en Lilian Vos. En in die jaren pakten ook de C-jongens de titel. In 2002 waren er 121 leden, waarvan 76 senioren en 45 jeugdleden. De laatste jaren ligt het aantal op honderd. Het is stabiel.

Vanaf 1987 organiseert Voverdi toernooien voor de basisscholen in het dorp. Op die manier kan de schooljeugd kennismaken met de volleybalsport, wat ook in de gymlessen plaatsvindt. Er is jaarlijks een toernooi voor de bovenbouw, en een voor de onderbouw. Daarnaast is het Buitelsteetoernooi voor de volwassenen alom bekend. Dit wordt meestal in november gehouden en staat al vanaf 1981 op de activiteitenkalender. In de beginjaren was de animo zo groot, dat er twee dagen nodig waren om het af te werken. Het beachtoernooi organiseert Voverdi sinds 2005. En daarnaast tekent de vereniging vanaf 1997 voor de fietsdriedaagse in Dinteloord. Die is deze week aan de gang.

Voorzitter Peter van de Merbel wordt ook wel 'Mister volleybal' genoemd. Hij is dit jaar met een koninklijke onderscheiding geëerd voor de veertig jaar die hij zich heeft ingezet voor Voverdi. ,,Ik moet toch wat te doen hebben'', zegt Peter. Een understatement, aangezien hij naast veertien jaar bestuurslidmaatschap fungeert als trainer, damescoach, toernooi-organisator, scheidsrechter, en zich veel bemoeit met de jeugd. Samen met alle andere vrijwilligers van Voverdi organiseert hij het komende seizoen naast de bekende nog wat andere toernooien.

Het toernooi voor de bovenbouw van de basisscholen ziet Peter als de start van de viering van het verenigingsjubileum. Bij elk evenement zal het veertigjarig bestaan terugkeren als een soort 'rode draad'. De ene keer nadrukkelijker dan de andere. Zo komt er ook een reünietoernooi. Alle leden en oud-leden worden hiervoor uitgenodigd; een potje volleyballen gecombineerd met een avond met een 'seventies-eighties' thema. ,,Ook hier moeten we de details nog verder van uitwerken, maar dat komt allemaal goed'', zegt Peter. ,,Ik kom ook zeker even kijken bij dat reünie-toernooi hoor'', laat Corry van de Sanden aan Peter weten. Als erelid komt ze bij speciale gelegenheden altijd wel even langs. ,,Tot mijn 68e jaar heb ik aan volleybal gedaan, en eigenlijk is de vereniging al veertig jaar een groot onderdeel van mijn leven.''

,,Bij evenementen heb ik aan Hans Bolluijt, sinds hij in de Buitelstee zit, heel veel steun en hulp gehad'', vertelt Peter. ,,Bij onze eerste samenwerking wist ik even niet wat me overkwam. Er was iemand in de Buitelstee die meedacht, dingen uit handen nam en de honneurs waarnam voor de volledige horeca.'' Peter waardeert deze samenwerking oprecht, en hoopt dat ze nog lang voortduurt. ,,Nu ook weer. We hebben het beachvolleybal, een mega zandbak, tent, barbecue, alles is er gewoon.''