Helemaal rechts Tim Visser. De foto is genomen tijdens het internationale toernooi in IJzendijke.
Helemaal rechts Tim Visser. De foto is genomen tijdens het internationale toernooi in IJzendijke. Foto:

Tim droomt van fluiten in eredivisie

Iedere voetballer droomt er wel eens van om in de grootste stadions te spelen en dan het winnende doelpunt te maken. De 19-jarige Tim Visser uit Dinteloord droomt er ook van om in de grootste stadions te staan. Niet als voetballer, maar als scheidsrechter. Hij is geselecteerd door de KNVB in Zeist om een cursus te volgen waar hij wordt geholpen door zijn persoonlijke trainer Richard Martens en KNVB scheidsrechter Danny Makkelie. Het komende seizoen zal Tim in de tweede klasse zijn wedstrijden fluiten in het district zuid. Daarmee komt het verwerkelijken van zijn droom steeds dichterbij.

Tim is een bekende in het voetbal in Dinteloord. Hij speelde al enkele invalwedstrijden bij DIVO en later ook bij Prinsenland. Maar nadat hij op zijn 14e eens een wedstrijd van de F-jes had gefloten kreeg hij de interesse om vaker als arbiter op het veld te staan. ,,Ik kreeg van mijn opa vervolgens een boekje over de regels van het voetbal'', zegt Tim. Hij is zijn opa nog steeds dankbaar dat hij dat boekje heeft gekregen. Vervolgens is Tim aan de slag gegaan om de cursus te gaan volgen bij de KNVB. Daarna ging het erg hard en na regionale wedstrijden te hebben gefloten, is Tim geselecteerd uit meer dan honderd aanmeldingen een vervolg cursus te gaan doen bij de KNVB in Zeist. ,,Ik moest toen wel een keuze maken'', vervolgt Tim Visser. Maar de keuze was achteraf makkelijk om verder te gaan met fluiten van wedstrijden en te stoppen als voetballer. ,,Mijn vrienden vonden het wel raar in het begin'', zegt hij. Nu ze eenmaal gewend zijn aan het idee snappen ze de beslissing van Tim. zijn ouders staan ook volledig achter zijn beslissing. ,,Investeren in de toekomst'', zegt moeder Simone. Uiteindelijk wil Tim de top halen of als dat niet kan zo hoog mogelijk. ,,Mijn droom is om in de eredivisie te gaan fluiten'', zegt Tim.

Hardlopen naar de fitness

Maar niets gaan vanzelf voor Tim. Om de top te bereiken moet hij er veel voor doen en veel voor laten. Naast zijn opleiding van het Cios in Breda en zijn baantje moet Tim naast enkele dagen naar Zeist ook nog eens aan zijn conditie werken. ,,Het is echt topsport wat ik moet verrichten." Hij gaat al hardlopend naar het fitnesscentrum in Dinteloord om daar vervolgens de verschillende oefeningen te gaan doen. Nadat hij dat heeft gedaan gaat Tim vervolgens ook nog een rondje weer hardlopend terug naar huis. Maar ook veertig sprintjes van 75 meter staat in zijn trainingsschema. ,,Elk sprintje moet dan ook nog eens in vijftien seconden gedaan worden'' zegt Tim. Meestal doet hij deze oefening op de schaatsbaan. Zijn persoonlijke trainer, Richard Martens, begeleidt Tim en geeft hem tips en handvatten om zijn conditie op peil te houden. Simone en René hadden al eerder een nieuwe auto aangeschaft. Tim kan die gebruiken om naar Zeist te gaan voor zijn cursus. Daar komt hij ook met enige regelmaat Danny Makkelie tegen. Hij floot in de eredivisie en heeft zelfs al enkele Champions League wedstrijden en interlands gefloten.

Finale

Het hoogtepunt tot nu toe waar Tim heeft mogen fluiten is het internationale toernooi in IJzendijke en is daar via Danny Makkelie terecht gekomen. ,,Ik wilde daar absoluut de finale fluiten'' zegt Tim. ,,Maar toen ik kreeg te horen dat ik om de zevende plaats moest fluiten viel dat enorm tegen." Gelukkig was dan aan het begin van de dag en vervolgens kreeg hij alsnog te horen dat hij de finale mocht fluiten. Die wedstrijd was tussen de talenten van Tottenham Hotspur en Anderlecht. In de afgelopen periode is hij ook aan het fluiten geweest in de regio in de derde klasse. ,,Ook als vierde official bij de dames van Ajax was ook een enorme ervaring'', zegt Tim. In de wedstrijden die hij fluit, staat hij zijn mannetje. Bij het betreden van het voetbalcomplex krijgt hij wel vaak te horen ,,dat is een jong ventje als scheidsrechter'' maar als snel krijgt Tim dan wel de complimenten. In het begin brachten zijn ouders hem naar de wedstrijden. Ze bleven dan kijken aan de kant naar de wedstrijden. ,,Daar zijn we wel mee gestopt'', zegt moeder Simone. In een wedstrijd gaf Tim al na enkele minuten een rode kaart. ,,Maar mijn moeder stond tussen de supporters van dat team'', zegt Tim. Hij liep dan de gehele wedstrijd zijn moeder in de gaten te houden of dat wel goed bleef gaan. Twee weken vooraf weet waar Tim moet gaan fluiten. ,,Dan bereid ik mijzelf altijd goed voor'', vertelt hij. Hij zoekt bijvoorbeeld op welke tenues de beide teams hebben zodat Tim zijn eigen outfit daarop kan aanpassen. Maar ook hoe de stand is en wat de geschiedenis van beide teams zodat Tim eventuele problemen kan tegen gaan. Via enkele waarnemers krijgt hij rapportages van zijn wedstrijden en wordt daar dan ook verder in begeleid. Nu gaat Tim zelf naar de wedstrijden toe en krijgt hij van elke vereniging een grensrechter toe gewezen. ,,En dat is soms best lastig'', geeft Tim toe. ,,Maar ik sta mijn mannetje'', voegt hij er direct aan toe. In het veld krijgt hij veel naar zijn hoofd geslingerd. ,,Ik negeer heel veel'', zegt Tim. Gelukkig heeft Tim nog geen echte vervelende situaties gehad. Als hij weer in de auto zit om naar huis te rijden, stuurt hij zijn ouders altijd een berichtje.

Opa grootste fan

Visser krijgt veel support van vrienden en familie. ,,Maar mijn opa is mijn grootste fan'', zegt Tim trots. Zijn hoop is daarom ook dat zijn opa nog mag mee maken dat hij op televisie komt in de eredivisie. ,,Hij roep dan al gekscherend dat hij mijn zaakwaarnemer wil worden'', zegt Tim lachend. Als Tim zelf naar voetbal kijkt let hij vooral op de scheidsrechter. ,,Zien hoe hij beweegt en hoe zijn positie is'', zegt Tim. Hij kan daar dan eventueel van leren. Een echte voorkeur voor een team heeft hij dan ook niet.

Rode kaart aan broertje

,,Ik heb ooit ook eens mijn broer Martijn een rode kaart gegeven'', zegt Tim. ,,Thuis was het vervolgens iets minder prettig'', vertelt zijn moeder. In de zomer gaat hij wel op vakantie maar dan wel naar een resort waar het 'all inclusive' is. ,,Mijn vrienden gaat feesten en drinken'', zegt Tim. Dat zit er voor hem niet in. Tim wil voor het komende seizoen fit en goed aan de start verschijnen. In augustus staat zijn eerste wedstrijden al gepland. De eerste is tussen RBC en WDS'19 gaan. Ook zal dan de kick-off in Zeist weer plaats vinden.