Wethouder Marijke Vos was zelf bij een informatiebijeenkomst in Dinteloord over het nieuwe inzamelsysteem.
Wethouder Marijke Vos was zelf bij een informatiebijeenkomst in Dinteloord over het nieuwe inzamelsysteem. Foto:

Plekken 21 afvalcontainers liggen vast

Vier ondergrondse containers voor huishoudelijk restafval in Dinteloord komen naar aanleiding van bezwaren op een andere plek. Verzoeken ten aanzien van vier andere containers worden niet gehonoreerd. Verder worden twee adressen aan een andere container gekoppeld. Het vloeit voort uit een besluit van de gemeenteraad om op een andere manier afval te gaan inzamelen. Het systeem moet in februari/maart volgend jaar gaan draaien.

Voor de nieuwe manier van afvalinzameling – die de scheiding van afval moet bevorderen en de hoeveelheid moet terugdringen – gaat de gemeente in de periode oktober-december ondergrondse containers plaatsen in wijken. In Dinteloord komen er 21 (inclusief de vier die er nu al zijn), bedoeld voor 2237 adressen. Daarnaast zijn er 273 adressen (in het buitengebied) waarvoor maatwerk wordt geboden.

Bewoners konden op de spreidingsplannen voor de verschillende woonkernen reageren. Uit Dinteloord leverde dat 24 reacties op, die betrekking hadden op acht van de voorgestelde locaties. Burgemeester en wethouders hebben het definitieve plaatsingsplan inmiddels vastgesteld.

Over de aan de Grondmolen geplande container kwamen twee bezwaren binnen. Deze zou te dicht bij een woning komen, en bij een speelplek. Bovendien werd verkeersoverlast verwacht omdat mensen hun afval met de auto zullen brengen, en ook geluidsoverlast. Het gemeentebestuur nam de suggestie over om deze container (bedoeld voor 61 adressen) nabij de kruising met de Molenlaan en Watermolen te realiseren, waar ook al een prullenbak staat.

Overlast

Zes bezwaarmakers uit de Piet Heynstraat vreesden voor het aanzien van hun straat, waardevermindering van huizen, verkeers- en geluidsoverlast, en afval op straat als de container vol is (of defect). Hun idee om de container in de groenstrook op de hoek van hun straat en de Van Galenstraat te plaatsen, is door de gemeente gevolgd.

Ook bij de Van Houtenstraat wordt een container (voor 137 adressen) verplaatst naar een grasveld (op de hoek van de Spinnerijstraat). Deze was eerst op een trapveld gedacht, brachten vier omwonenden (uit De Vlaskam, De Roterij, Linnenstraat en Stoofdijk) te berde. Ze wezen verder op mogelijke geluidsoverlast en de grote loopafstand voor ouderen.

In de Prins Florisstraat ten slotte wordt de container (voor 88 adressen) geplaatst nabij een verkeersbord bij de kruising met de Prinses Marijkestraat. Een bewoner noemde de aanvankelijk gekozen plek slecht ten opzichte van de woningen en wees op de problematiek van een straat met eenrichtingsverkeer.

Vervolg zie pagina 2.