Meeste vaders Steenbergen met twee kinderen

In de gemeente Steenbergen wonen ruim 6100 vaders. Van hen heeft bijna een op de vier één kind, en een op de 67 heeft meer dan vier kinderen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

6142 Steenbergse mannen waren op 1 januari van dit jaar vader, aldus het CBS. De meeste van hen hebben twee kinderen: 3360. Dat is 55 procent van de vaders, vijf procent méér dan landelijk. Vaders met één kind zijn er 1418, met drie kinderen 1010. Het komt er op neer dat 94 procent van de Steenbergse vaders een tot drie kinderen heeft (landelijk 91 procent). Met vier kinderen zijn er 259 vaders, dat is vier procent (landelijk zes procent).

Anderhalf procent

Vaders met meer dan vier kinderen zijn er in Steenbergen verhoudingsgewijs iets meer als landelijk. Het zijn er 95, dat is een op de 67 (anderhalf procent). In de Zeeuwse buurgemeente Tholen is dat aandeel groter met een op de veertien (zeven procent). Vaders met vijf kinderen zijn er in Steenbergen 65, er zijn er 16 met zes, zes met zeven en acht met acht of meer kinderen. Die laatste groep is een tiende procent van alle vaders, de helft van het landelijke aandeel.

Landelijk telde het CBS zo'n 4,1 miljoen vaders. Dat zijn uitsluitend de juridische vaders: ze zijn gehuwd of hebben een geregistreerd partnerschap, of ze hebben hun kind(eren) erkend.

Meer moeders

Er zijn meer moeders (4,8 miljoen) dan vaders in ons land. Dat heeft verschillende redenen. Mannen worden gemiddeld later vader dan vrouwen moeder worden, ze blijven wat vaker kinderloos, en ze hebben een lagere levensverwachting dan vrouwen. Ook speelt een rol dat niet van alle kinderen de vader bekend is. Van ongeveer vijf procent van de kinderen is in het jaar van de geboorte nog geen vader bekend. In veel gevallen erkent deze het kind nog wel op een later tijdstip.

In 2016 werden zo'n 78.000 Nederlandse mannen voor het eerst vader. Van die nieuwe vaders was bijna twee derde tussen de dertig en veertig jaar oud, ruim zeven procent was tussen de veertig en 45, en één procent was boven de vijftig. Gemiddeld waren de nieuwe vaders 32,6 jaar, dat is drie jaar ouder dan de nieuwe moeders. De vaders van alle in dat jaar geboren baby's waren gemiddeld 34,1 jaar oud, ook dat verschilt drie jaar met de moeders.

In de leeftijdsgroep tot 25 jaar zijn er drieënhalf keer zoveel moeders als vaders.

Getrouwd

Van in 2015 geboren Steenbergse baby's was ruim zestig procent van de ouders getrouwd. Dat is iets meer dan landelijk, want daar ligt het percentage tussen de vijftig en zestig.