Welzijnswerk wordt breder opgezet

Het welzijnswerk in de gemeente Steenbergen wordt breder opgezet, gaat vraagondersteunend werken en steekt in op preventie en het creëren van een betere leefbaarheid. Woonkerngericht werken wordt de rode draad. De stichtingen Welzijn Ouderen Steenbergen en Vraagwijzer verdwijnen op termijn.

Waar Loes Baselier (D66) in de oordeelvormende raadsvergadering nog zei dat het accent te veel bij de ouderen ligt, gaf wethouder Van Geel aan dat het welzijnswerk juist voor iedere inwoner bedoeld is. ,,Maar er zal speciale aandacht zijn voor vereenzamende ouderen. Die groep moet betrokken worden bij de samenleving.'' Binnen de nieuwe organisatie is een rol weggelegd voor beroepskrachten én vrijwilligers. ,,Het CDA vraagt aandacht voor die laatste groep. Zij moeten goed worden meegenomen in het proces'', stelde Dinteloorder Jurgen Huijbregts. Zijn dorpsgenote Esther Prent (Gewoon Lokaal) zei er van uit te gaan dat de medewerkers de rechten houdt die ze nu heeft. Van Geel zei daarover dat de betreffende medewerkers van tanteLouise over gaan naar WijZijn Traverse, en dat de gemeente gelijkwaardige pakketten garandeert. De nieuwe organisatie moet er, na een voorbereidingsjaar, op 1 januari 2019 staan.

Van Geel benadrukte nog eens dat er in de kernen en wijken gewerkt gaat worden. Met teams die aangestuurd worden door een - aan te trekken - manager. ,,We zijn in de verschillende kernen aanwezig. Met deskundigheid, maar ook met de ervaring van mensen die de specifieke kanten van een kern goed kennen.'' VVD'er Nicky Broos had geen goed gevoel bij de term 'netwerkstructuur', hij zei de onderbouwing voor de keuze van de nieuwe werkwijze te missen.

De Volkspartij is bang voor een openeindregeling. Maar dat is de nieuwe opzet nu juist niet, verzekerde Van Geel. ,,Je kunt een budget toekennen. Dat is vooral nodig voor de personeelskosten.'' Omdat het welzijnswerk insteekt op preventie, betaalt dat zich volgens hem uit door besparingen op de uitgaven voor jeugdhulp en de Wet maatschappelijke ondersteuning.