Het echtpaar Adriaansen bekijkt de kerk. Rechts de heren Boluijt en Van den Berg. Hans Prince zit achter het orgel.
Het echtpaar Adriaansen bekijkt de kerk. Rechts de heren Boluijt en Van den Berg. Hans Prince zit achter het orgel. Foto:

Weinig animo voor kerk op monumentendag

Van de gelegenheid om tijdens de landelijke Open Monumentendag een kijkje te nemen in de Hervormde kerk aan de Westvoorstraat, is mondjesmaat gebruik gemaakt. ,,Meer bezoekers zou erg leuk zijn geweest'', zegt de heer Boluijt. ,,Maar we hebben zeker met plezier afgewacht, en díe mensen rondgeleid die in de kerk geïnteresseerd waren.''

Boluijt is als vrijwilliger actief in de kerk en weet erg veel af van het gebouw. Hij had zich, samen met ouderling (en organist) M. van den Berg, goed voorbereid om bezoekers te woord te kunnen staan. Tijdens de openingstelling, van elf tot vier uur, bespeelde J. Prince het orgel zodat het aan muzikale noten niet ontbrak. Hij verzorgt op zaterdag 30 september een orgelconcert, waarbij belangstellenden welkom zijn.

Van den Berg zei het erg jammer te vinden dat in Dinteloord tijdens de nationale monumentendag alleen de Hervormde Kerk te bezichtigen was. ,,Mensen moeten nu eigenlijk voor één monument naar Dinteloord komen, en helaas blijken weinigen die moeite te nemen.'' De correspondent van De Westbrabander was 's middags de eerste bezoeker. Ook het echtpaar Adriaansen-Koenraadt uit Steenbergen kwam een kijkje nemen. ,,Ik ben hier op Dinteloord geboren en vond het erg leuk om met mijn man weer eens in de kerk te kunnen komen kijken'', zei mevrouw Adriaansen.

De heer Boluijt wist hen onder meer te vertellen dat de kerk van het begin af aan een Hervormde kerk was. Het gebouw is aan het einde van de zeventiende eeuw gebouwd. Voor de financiering ervan stond koning-stadhouder Willem III, als heer van Prinsenland, toe dat er eenmalig een extra heffing over de landerijen werd betaald. De rentmeester van de domeinen kende de noodzaak van een nieuwe kerk, omdat het oude bedehuis zwaar vervallen was. Hij adviseerde positief en de koning-stadhouder gaf extra financiële steun om de in 1693 begonnen bouw te kunnen voltooien. Het wapen van de vorst siert de gevel van de kerk; het is het wapen van het Verenigd Koninkrijk, met daarop het wapen van Nassau als hartschild. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk, bij een geallieerd bombardement eind 1944, grotendeels verwoest. Na de bevrijding is de herbouw ter hand genomen, waarbij het huidige interieur tot stand kwam.

De drempel om de kerk te bezoeken bleek tijdens de jaarlijkse braderie een stuk lager dan afgelopen zaterdag. ,,Met de braderie was de kerk ook open en toen hadden we duidelijk meer bezoekers.'' De kerkelijke gemeente heeft een eigen website. Daarop is, naast gegevens over het gebouw en het orgel, informatie te vinden over de kerkdiensten. ,, De kerk heeft een mooie historie maar we gaan ook met de moderne tijd mee'', aldus de heer Boluijt.