Bezwaar loodseigenaren tegen plan De Pinas ongegrond

Het bestemmingsplan De Pinas in Dinteloord is een hamerstuk in de gemeenteraadsvergadering van 28 september. Het maakt de bouw van 66 woningen mogelijk op dit deel van het voormalige sportcomplex. De raad stemt in met het ongegrond verklaren van de zienswijze die namens de eigenaren van het perceel Karel Doormanstraat 4 is ingediend.

Omdat de woningen in het gewijzigde plan dichter bij hun loods aan de Karel Doormanstraat komen dan in het oorspronkelijke bestemmingsplan, hebben gebroeders Huysmans een zienswijze ingediend op De Pinas. Daarin voeren ze aan dat er woningen bestemd zijn binnen de milieucirkel van hun perceel. Binnen zo'n cirkel kan geen goed woon- en leefklimaat gegarandeerd worden, wat ten aanzien van hun loods zou kunnen leiden tot een onredelijke inperking van de bedrijfsexploitatie. De gemeente zou onvoldoende rekening hebben gehouden met de aspecten geluid en stof. De loods werd in het verleden gebruikt als opslag van aardappelen, een activiteit die daar nog steeds kan plaatsvinden. Dus moet rekening worden gehouden met het geluid dat ventilatoren en een koelinstallatie produceren, en een ruimere cirkel toegepast worden. Bovendien is volgens de bezwaarmakers voor het pand een te lichte bedrijfscategorie opgenomen in het bestemmingplan Kom Dinteloord.

Burgemeester en wethouders geven aan, dat in het komplan uit zowel 2006 als 2016 bedrijfscategorie 2 is opgenomen omdat dergelijke bedrijven toelaatbaar zijn in woonwijken. Richtafstand tussen bedrijven en woningen is dertig meter, en die afstand is in De Pinas aangehouden. Akoestisch onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de in het pand aanwezige ventilatoren de in het bestemmingsplan opgenomen geluidsnormen overschrijden. De gemeente concludeert dat daarmee niet wordt voldaan aan de milieuregelgeving en de regels van het bestemmingsplan, en dat de loods niet past binnen de categorie 2. Tegelijkertijd stelt het gemeentebestuur vast dat er van overschrijding van de normen geen sprake is omdat de huurders het pand gebruiken voor opslag, en de ventilatoren al jaren niet worden gebruikt. In het genoemde akoestisch onderzoek is er volgens b. en w. ten onrechte van uitgegaan dat de activiteit aardappelopslagplaats zou passen in het bestemmingsplan. Een zwaardere bedrijfscategorie is op grond van de regels niet mogelijk, derhalve is de zone van dertig meter toereikend en hoeft niet ruimer te worden, aldus het college.

Tankstation

Tim Huisman (Steenbergen Anders) herinnerde er in de oordeelvormende raadsvergadering aan dat ten aanzien van deze zelfde loods een discussie is gevoerd over een detailhandelsbestemming. ,,Kan die bestemming ook zonder dit bestemmingsplan?'' wilde de Dinteloorder weten. Wethouder Petra Lepolder zei dat er gesprekken zijn met de eigenaren, en dat combinaties van bestemmingen mogelijk zijn. ,,De Pinas is fase II van het gebied Oostgroeneweg. Ambtelijk wordt al over fase III gesproken, waarin de betreffende loods staat. Dat zou naar ons idee een gemixte zone kunnen worden.''

Dat 'pal naast de huizen' een lpg-tankstation (van autobedrijf Helmons aan de Karel Doormanstraat) staat, noemde Huisman verre van ideaal. Hij wees op het gevaar van een mogelijke explosie. De wethouder gaf aan dat de ondernemer zijn bedrijf – op het bedrijventerrein Molenkreek – niet wil verplaatsen. Daarom worden in De Pinas de wettelijke afstanden aangehouden. De risicocontour voor het vulpunt en het ondergrondse reservoir is 25 meter, voor de afleverzuil vijftien meter.

D66 kan zich in het voorgestelde bestemmingsplan vinden, zei Ad Theuns. De overige fracties maakten er geen enkele opmerking over.

Goedkoop

In het oude bestemmingsplan Oostgroeneweg bood het deel dat nu De Pinas wordt ruimte aan maximaal 43 woningen. Er zijn meer – kleinere – kavels gecreëerd, de ruimte tussen de bebouwing en de begraafplaats aan de noordkant is vergroot, en aan de oostzijde zijn er extra woningen toegevoegd. Maximaal 66 huizen kunnen er straks gebouwd worden: 54 rijenwoningen, tien twee-onder-een-kaphuizen en twee vrijstaande woningen. Maar de verwachting is dat het er minder zullen zijn; er zit flexibiliteit in het plan om qua type huizen in te spelen op de vraag uit de markt. Dat maakt het mogelijk om desgewenst meer vrijstaand en twee-onder-een-kap te bouwen, en minder rijtjeshuizen. De nadruk komt te liggen op de goedkope koop- en huursector. In het plan wordt een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het noordoostelijke deel van het plangebied, zodat er eventueel 'gestapeld' gebouwd kan worden (sociale huurappartementen). Er komt een gescheiden rioleringssysteem, en de wijk wordt ingericht als 30 km-gebied.

De Pinas grenst aan de westkant aan de Oostgroeneweg en het nieuwbouwwijkje Spiegelvloot, aan de zuidkant aan de Witte de Withstraat en aan de oostkant aan de bedrijfspanden van de Karel Doormanstraat en de Van Heemskerckstraat.