Het voormalige gemeentehuis is in Dinteloord nog steeds beeldbepalend.
Het voormalige gemeentehuis is in Dinteloord nog steeds beeldbepalend. Foto:

'We gaan als gemeente niet grossieren in monumenten'

Een cultuurhistorische inventarisatie heeft meer dan vierhonderd beeldbepalende panden opgeleverd in de gemeente Steenbergen. Uit een enquête onder de eigenaren daarvan, blijkt dat 83 procent van hen zich dat niet bewust is. Toch wil het gemeentebestuur dat de meest waardevolle en bijzondere worden aangewezen als gemeentelijk monument. In de oordeelvormende raadsvergadering waar dit aan de orde kwam, had met name de VVD daar forse kritiek op. Nicky Broos miste in het verhaal de belangen van de eigenaren.

De gemeente werkt aan een nieuwe erfgoednota. Daarvoor is eerst het bestaande beleid geëvalueerd, onder meer met enquêtes onder verschillende doelgroepen. De resultaten daarvan worden gebruikt om een nota van uitgangspunten op te stellen. Uitgangspunten zijn om als lokale overheid samen met de gemeenschap in te zetten op duurzame instandhouding van het erfgoed, kennisontwikkeling en –deling, en het vergroten van de zichtbaarheid en de 'beleefbaarheid'. In januari zou de gemeenteraad de geactualiseerde erfgoednota moeten vaststellen. Vervolgens stellen burgemeester en wethouders een uitvoeringsprogramma op.

Het belang van het in stand houden van erfgoed werd door de raadsfracties onderschreven. Maar elk plaatste eigen accenten. Zo vond Steenbergen Anders dat educatie niet tot het primair onderwijs beperkt moet blijven. ,,In het voortgezet onderwijs kun je interesse kweken'', zei Theo van Es. Wethouder Cor van Geel wees hem erop dat de kinderen in het voortgezet onderwijs lastiger te bereiken zijn, omdat velen naar scholen in andere gemeenten gaan. ,,De basisscholen doen, op een of twee na, nu al iets aan historie en erfgoed.'' Edwin Maas (Gewoon Lokaal) zei dat het zichtbaar maken van erfgoed belangrijk is voor het informeren van jong en oud.

Steenbergen kent een verordening voor het aanwijzen van gemeentelijke monumenten. Ze heeft er inmiddels 37, naast 32 rijksmonumenten. Doel is om het aantal gemeentelijke monumenten uit te breiden. Daarbij wordt het principe van de vrijwillige aanwijzing losgelaten, zo is de bedoeling. De VVD was huiverig, Broos pleitte voor een overgangsfase. Zijn fractie wil niet voorbijgaan aan het belang van de eigenaren. ,,Zij krijgen een zorgplicht als wij dit besluit nemen.'' De liberaal nam zelfs de woorden 'in strijd met de beginselen van behoorlijk bestuur' in de mond. ,,We zijn bang dat mensen een te grote beperking opgelegd wordt, zonder dat dit vooraf goed met hen wordt besproken.'' PvdA'er Lesley Molhoop schaarde zich achter de opmerkingen.

De wethouder legde uit dat uit de beeldbepalende panden een selectie gemaakt zal worden voor de aanwijzing tot gemeentelijk monument. Het gaat dan om de cultuurhistorisch meest waardevolle, bijzonder voor Steenbergen vanuit historisch perspectief, en een wezenlijk onderdeel vormend van het Steenbergse dna. ,,We willen niet gaan grossieren in gemeentelijke monumenten'', stelde Van Geel klip en klaar. Hij zei verder, dat er met de eigenaren van deze panden overleg zal plaatsvinden. ,,Er wordt geen monument aangewezen zonder dat de eigenaar dat weet.''

De Volkspartij had er moeite mee dat de SDteenbergse Gummaruskerk een bijzondere positie krijgt in het erfgoedbeleid. Ger de Neve wees op de scheiding van kerk en staat, en kondigde een mogelijk amendement aan. Van Es gaf aan dat het bij de Gummaruskerk gaat om het behouden van een beeldbepalend gebouw, los van religie. In de enquête zijn kerken en boerderijen door verschillende doelgroepen genoemd als belangrijk erfgoed. Als het om immaterieel erfgoed gaat,