Bastiën en Irene van Rosendaal in hun nieuwe bakkerij in Dinteloord.
Bastiën en Irene van Rosendaal in hun nieuwe bakkerij in Dinteloord. Foto:

'Mercedes onder bakkerijen' wordt gauw weer gestookt in Dinteloord

Bastiën en Irene van Rosendaal, van het Bakhuys uit Steenbergen, zijn sinds vrijdag de eigenaren van het pand van bakker Bunt aan de Westvoorstraat. Dat houdt in dat het dorp binnenkort weer een warme bakker heeft. Bastiën en Irene staan te popelen om aan de slag te gaan, met een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van hun bakkerij. De komende periode ligt de nadruk op het bakken in de bakkerij. Eind oktober gaat ook de winkel weer open.

Bastiën en Irene van Rosendaal zijn blij zijn met de aankoop van het pand van bakker Bunt. ,,We nemen het gehele pand over, inclusief de inventaris'', zegt Bastiën. De formule die de eind juni gestopte bakker hanteerde, wordt niet overgenomen.

Het Bakhuys is al langer op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden. Want de bakkerij aan de Markt in Steenbergen – een toplocatie – zit aan de maximale capaciteit. ,,We lopen gewoon vast met de ruimte die we er hebben.'' Er kwam een pand in Steenbergen in beeld, maar het bleek lastig om dat rond te krijgen. Vervolgens werd de Markt ook nog eens veranderd, wat uitbreiding nóg lastiger maakte. ,,We zijn toen eens goed gaan kijken wat er in Dinteloord mogelijk was'', vertellen Irene en Bastiën. Hun oog viel op het pand aan de Westvoorstraat waarin tot vorig jaar Chrisje damesmode was gevestigd. ,,Ik wilde wel per se per 1 augustus daar een verkooppunt hebben'', zegt Bastiën. Maar het duurde ontzettend lang allemaal, en het werd lastig om daar dan een tweede winkel te beginnen. Het pand, waar februari vorig jaar een brand woedde, werd al gedeeltelijk gesloopt.

Mercedes

Zowel Irene als Bastiën is van mening dat er in Dinteloord veel mogelijkheden liggen. Toen ze hoorden dat Henk en Ella Bunt met hun bakkerij stopten, bood dat hen perspectief. Na lang wikken en wegen hebben ze besloten om dat pand, en de inventaris, over te nemen. ,,Ik heb pas afgelopen woensdag alles voor het eerst gezien'', zegt Irene. Bastiën kende de bakkerij, hij heeft nog voor Henk en Ella Bunt gewerkt. ,,Sinds die tijd is er niets veranderd.'' Ze zijn in 2010 gestopt met hun baan en toen het avontuur aangegaan met een servicewinkel en een open bakkerij in Steenbergen. ,,Dat op zich was al een spannende tijd'', zegt Irene. Het gevoel is nu anders dan toen. De formule van het Bakhuys wordt ook in Dinteloord gebruikt. Alles wat in de winkel in Steenbergen te koop is, is straks ook in Dinteloord verkrijgbaar.

,,De bakkerij van Henk Bunt is echt een Mercedes onder de bakkerijen'', zegt Bastiën enthousiast. ,,Alles wat er staat is superschoon en echt goed onderhouden.'' Maar ook ovens en machines die er staan, zijn in zijn ogen van topkwaliteit. ,,De tonnen voor het deeg zijn te verrijden en dat missen we in Steenbergen.'' Hij begint in Dinteloord met het bakken van brood. ,,Dat is puur om te kijken wat er mogelijk is.'' De indeling van de bakkerij wordt onder de loep genomen, de meelsilo schoongemaakt en meteen in gebruik genomen.

300 broden

Bastiën bakt in Steenbergen zestig broden per uur. In Dinteloord is dat 240 broden per uur. Dat alles kan hij met zijn huidige personeelsbestand wel rond te krijgen. Nadat de eerste broden zijn gebakken, zal eind oktober ook de winkel in de Westvoorstraat open gaan. ,,We gaan nu alles een beetje opfrissen en dan kunnen we gewoon gaan verkopen'', zegt Irene.

Vervolg zie pagina 4.