In de stromende regen wordt het beton gestort. Rechts Hans Hanssen.
In de stromende regen wordt het beton gestort. Rechts Hans Hanssen. Foto:

Beton draagconstructie Suikerpee is gestort

Het kunstwerk de Suikerpee, dat op de rotonde bij Dinteloord komt, is bijna klaar. Op 18 oktober wordt het onthuld. Donderdag is het beton gestort voor de constructie waarop de creatie komt te staan. Het maken van de fundering in de rotonde is gecombineerd met de recente wegwerkzaamheden.

Alles was donderdag geregeld, maar de weergoden werkten niet mee. In de stromende regen moest het beton in de bekisting (met het nodige ijzer erin voor de stevigheid) gegoten worden. Dat gebeurde bij de loods van de firma Huysmans aan de Westerstraat.

,,Het is nu eenmaal zo'', zegt Hans Hanssen, de maker van het kunstwerk. In zijn gele regenjas hielp hij de medewerkers van het aannemersbedrijf. De bak werd geheel gevuld, alvorens er met een speciaal apparaat alle luchtbellen uit werden gehaald. Daarna werd er tot aan de rand afgevuld en glad gestreken. ,,Het hoeft niet helemaal glad te zijn'', zegt Hanssen. Bij het transport naar de rotonde – dat is op 10 oktober voorzien – worden ter plekke de details in orde gemaakt. Zaak is nu dat het de constructie gaat drogen, wat toch iets langer zal duren. ,,Er hoeft geen extra water bij gedaan te worden'', zegt Hanssen met gevoel voor humor.

Ook voorzitter Hakim Tampoebolon van de Dorpsraad is donderdag present. Hij heeft vanaf het begin alle werkzaamheden op beeld vastgelegd, en blijft dat doen tot aan de onthulling op 18 oktober. ,,Later komt er nog een bord bij met het verhaal over het kunstwerk'', zegt Tampoebolon.

Het kunstwerk zelf ligt momenteel in Steenbergen. ,,Het is al aardig aan het verkleuren'', zegt Hanssen. Dat moet ook, want het van cortenstaal (een legering van ijzer met koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom) gemaakte object moet de rode kleur krijgen van het roestproces. Wie de Suikerpee gaat onthullen, is nog niet bekend.