Steenbergen blijft tegen samengaan gemeenten

De fracties in de Steenbergse gemeenteraad hebben nog maar eens benadrukt dat samenwerking met Bergen op Zoom en Woensdrecht niet mag leiden tot een samenvoegen van gemeenten of van ambtelijke organisaties. Burgemeester en wethouders zijn het daar van harte mee eens, zei burgemeester Van den Belt onlangs in de oordeelvormende raadsvergadering.

Op de agenda stond de Visie veerkrachtig bestuur Brabantse Wal, voortvloeiend uit een nadrukkelijke wens van de provincie om de slagkracht van gemeenten te vergroten. En de kwaliteit van de dienstverlening aan de inwoners te verbeteren. Steenbergen, Woensdrecht en Bergen op Zoom doen al een aantal dingen samen, zoals de sociale dienst. De gemeentesecretarissen van de drie gemeenten gaan nu onderzoeken welke delen van de ambtelijke organisaties op welke manier kunnen gaan samenwerken. In beeld brengen waar 'efficiencywinst' valt te behalen.

De diversiteit van de afzonderlijke gemeenten moet daarbij gerespecteerd worden, vond Kees Gommeren (VVD). Ook wil zijn fractie niet dat het gevolg een kostenstijging voor de burger zal zijn. Steenbergen Anders maakt van dat laatste eveneens een punt, waar het structurele kosten betreft, zei Theo van Es. ,,Er zijn toch ook altijd eenmalige kosten, bijvoorbeeld voor een bijeenkomst van de gezamenlijke gemeenteraden'', hield burgemeester Van den Belt hem voor.

PvdA, CDA en Gewoon Lokaal waren tevreden dat in de visie recreatie en toerisme is toegevoegd als economische pijler voor de regio. Verder pleitten VVD en Volkspartij voor het in stand laten van de klankbordgroep van raadsleden. VVD en D66 zien nadrukkelijk een rol voor de gemeenteraden bij het opstellen van de uitvoeringsagenda.

De samenwerking wordt in een convenant vastgelegd. Dat wordt in oktober voorgelegd aan de colleges van burgemeester en wethouders. Begin november zal een bijeenkomst met de drie gemeenteraden worden belegd, waar het stuk zowel namens de colleges als de raden wordt ondertekend.