Logies arbeidsmigranten aan Noordlangeweg

De gemeente wil meewerken aan het realiseren van huisvesting voor buitenlandse werknemers in Dinteloord. Het uitzendbureau Flex Employment in Oudenbosch heeft het oog laten vallen op een perceel aan de Noordlangeweg, achter het sportpark en de ambulancepost.

De grond ten oosten van sportpark Molenkreek is eigendom van de gemeente. Flex Employment, een uitzendbureau voor tijdelijk werk, wil er logiesverblijven bouwen en heeft de gemeente om een principe-uitspraak gevraagd. Het is ook bereid mee te werken aan studentenhuisvesting voor het Cosun Innovation Center dat recent is gebouwd op het AFC.

In de woonvisie uit 2015 is een uitgangspunt dat arbeidsmigranten die in Steenbergen werken, ook zoveel mogelijk in de gemeente worden gehuisvest. Mensen die hier korte tijd komen werken, zouden niet in 'normale' woningen ondergebracht moeten worden, maar in pensions. Het aantal buitenlandse werknemers werd geschat op 1150 per 1 januari 2014. In de visie is een huisvestingstaakstelling berekend van 1390 personen, waarvoor op dat moment capaciteit voorhanden was voor 760 personen. Er was dus nog een huisvestingsopgave van 630 personen. In een onderzoek werd acht jaar geleden de huisvestingsbehoefte in verband met de glastuinbouw op het AFC geschat tussen de 660 en 990 maximaal. In het aantal buitenlandse werknemers in 2014 zijn daarvoor 150 mensen geteld.

In de praktijk is een deel van de Steenbergse arbeidsmigranten in andere gemeenten gehuisvest. En in mindere mate verblijven in Steenbergen arbeidsmigranten die in andere gemeenten werken. Ook zal een deel permanent in een reguliere woning gaan wonen. Dit alles maakt dat het niet noodzakelijk is om de volledige doelstelling te halen. Wel wordt er rekening mee gehouden dat voor zo'n 260 mensen een alternatief gevonden moet worden. Zij verblijven nu op een bungalowpark in Nieuw-Vossemeer, of zijn niet ingeschreven in de basisadministratie.

B. en w. vinden het van belang dat voor arbeidsmigranten maatschappelijk verantwoorde huisvesting beschikbaar komt. 'Met name door de realisatie van het Agro en Food Cluster Nieuw Prinsenland is er een toename van het aantal arbeidsmigranten. Daarnaast heeft de gemeente nog een opgave voor de overige bestaande en nieuw te realiseren werklocaties', aldus het college. Het initiatief van Flex Employment levert daar een bijdrage aan. Reden om in principe medewerking te verlenen aan het beginnen van een 'onderzoeksfase'. Ze verbinden er voorwaarden aan over de wijze van huisvesten, het uiteindelijke planontwerp, de uit te voeren onderzoeken, inpassing in en communicatie met de omgeving. Als het goed is, zal dat leiden tot een ontwerp-bestemmingsplan en grondverkoop.