Na een gesprek met de Dorpsraad wandelt de raadsdelegatie door het dorp.
Na een gesprek met de Dorpsraad wandelt de raadsdelegatie door het dorp. Foto:

Pleidooi voor proef met ommetje

Vervolg van voorpagina.

Vervolgens kregen de raadleden te horen welke wensen de Dorpsraad heeft. Zaken die uit de bevolking via verschillende kanalen naar voren zijn gebracht; van vragen via e-mail tot verzoeken vanuit diverse verenigingen. Het leidde tot een lijst met zestien punten.

Eén daarvan was de actieve en stimulerende rol van de gemeente ten aanzien van woningbouw, en vooral nieuwbouw. Als voorbeeld werd Spiegelvloot genoemd, wat zorgt voor méér woningen voor de inwoners. Ook het behoud van voorzieningen kwam ter sprake.

Parallelweg

Over de sloop van enkele gebouwen, en een braakliggend terrein aan de Oostvoorstraat, ontstond ook een discussie. Vooral het terrein, waar niets mee gebeurt, is de Dorpsraad een doorn in het oog. De vraag aan de raad was: een besluit nemen dat ertoe leidt dat het straatbeeld verbetert. Uitbreiding van het aantal windmolens in de directe omgeving van Dinteloord moet een halt worden toegeroepen, vindt de Dorpsraad. ,,Het zijn er inmiddels 48'', zei Desi Dingemans. Over het gewenste 'ommetje' langs het Volkerak werd lang gepraat. De wens is dat wandelaars en fietsers over de dijk vanaf Dintelsas tot de Dintelse Gorzen mogen. De raad werd gevraagd in gesprek te gaan met de agrariërs die de grond gebruiken, om tot op een oplossing te komen. Een mogelijkheid zou zijn om een proef te houden, en te bekijken of het goed gaat. Wel moet er dan aandacht zijn voor zwerfafval en loslopende honden.

Als laatste kwam de wens voor een rondweg om Dinteloord ter sprake. Een oplossing voor het groeiende probleem van het vracht- en landbouwverkeer dat nu door het centrum gaat. Er is maar één noord-zuidverbinding mogelijk, gezien vanaf de Vliet tot aan industrieterrein Dintelmond. Er werden voorzichtig wat oplossingen besproken; een parallelweg naast de A4 zou volgens velen een oplossing bieden.

Enquête

Vervolgens maakte de hele groep een rondje door het dorp. Bij de voormalige Rooms-katholieke kerk in de Westvoorstraat werd er even gestopt, en gekeken naar deelnemers aan de kunst- en crearoute. Diverse gemeenteraadsleden noemden het positief dat een dergelijk groot gebouw wordt gebruikt voor evenementen. Even verderop, aan het havenhoofd, is het vernieuwen van de beschoeiing langs het havenkanaal begonnen. Nog wat verder door bekeek men het braakliggend terrein bij de Oostvoorstraat. ,,Dit terrein ligt er al ruim vijftien jaar zo bij'', vertelde Tampoebolon. ,,Het huis wat er nog stond is afgebroken, maar vervolgens is er niets meer gebeurd.'' Enkele omwonenden sprake nog met de raadsleden over deze situatie. Verder liep de groep, richting het Raadhuisplein, langs het leegstaande pand van Slings en het pand van Chrisje dat gesloopt wordt.

Bij de evaluatie kwam de discussie op gang over de online enquête betreffende de inrichting van de haven en het centrum van Dinteloord. Door een kaart in de bus zijn de inwoners op die enquête geattendeerd, maar omdat ze tegelijk met folders is bezorgd, belandde deze bij veel mensen in het oud papier. Vandaag (woensdag) is de laatste dag dat de enquête ingevuld kan worden.

De raadsleden waren vol lof over de rondleiding, en kwamen tot de conclusie dat Dinteloord bruist.