Kunst was onder meer te bewonderen in etalages.
Kunst was onder meer te bewonderen in etalages. Foto:

Dinteloord geniet volop van kunst van eigen bodem

Schilderijen, tekeningen, textiel, gedichten, foto's, keramiek en beelden. Creatieve uitingen van 73 Dinteloorders, in leeftijd variërend van vijf tot tachtig jaar, die zaterdag te zien waren tijdens de tweede Kunst- en crearoute. De hele dag door liepen mensen met een plattegrond in de hand door het dorp om alles te bewonderen.

Na het succes van twee jaar geleden besloot Nederpop aan de Dintel om de Kunst- en crearoute te herhalen. Ondernemers stelden hun etalages beschikbaar, particulieren een deel van hun woning. Verder was er kunst te zien in het Dorpshuis, de Gereformeerde en de voormalige Katholieke kerk. Anders dan in 2015 was het zaterdag prima weer om een wandeling langs al die kunstwerken te maken. Bezoekers konden in het Dorpshuis een plattegrond ophalen. Daarop waren de locaties aangegeven waar kunst te zien was. En op de achterzijde stond informatie over de kunstwerken en de makers.

In het Dorpshuis zelf stonden allemaal miniatuur social sofa's in enkele vitrines. Het plan was om alle bankjes – destijds uitgereikt aan de mensen die hielpen om de social sofa te maken – te verzamelen en tijdens de kunst- en crearoute te exposeren. Maar het probleem was dat zo goed als niemand zijn bankje na vijf jaar had versierd. Na één enkel telefoontje zijn toch nog ruim vijftien bankjes in allerijl versierd, en die konden zaterdag bekeken worden.

In de Gereformeerde kerk was een gedeelte te zien van de plannen voor de begraafplaats. Boud Slings, die zich daar voor inzet, had het een en ander op papier gezet, en laten digitaliseren en uitprinten. Hij lichtte het toe voor geïnteresseerden, met name hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. Even verderop aan Steenbergseweg hadden Annet Emmerzaal, Will van de Weelen en Margot Tielkemeyer hun tuinen opengesteld, zodat bezoekers de kunst kon bewonderen die er staat. Bij Will en Margot was ook het begin te zien van een houten draaimolen op schaal. Deze was nog niet af, maar wel was duidelijk hoe het er uit gaat zien.

De kinderen van de basisscholen hadden tekeningen gemaakt. Van de Groen van Prinstererschool waren ze opgehangen tegen het leegstaande pand van Slings aan het Raadhuisplein. Aan het einde van de Oostvoorstraat was het 'vergeten hoekje'. Aan de hekken om het braakliggend terrein hingen kunstwerken die al dan niet mislukt waren, maar nog net niet bij het afval waren gelegd. Bij de familie Gerritsen in dezelfde straat was de driejarige Morris zo onder de indruk, dat hij zelf ook een kunstwerk had gemaakt en voor het raam had gezet.

De vlonders in de Katholieke kerk (waar de banken hebben gestaan) waren door een aantal kunstenaars ingericht met hun werken. Met behulp van wat pallets en stoelen waren opstellingen gemaakt van schilderijen, beelden en mozaïek. Verschillende kunstenaars waren er zelf aan het werk. Eén van hen was begonnen aan een schilderij van de binnenkant van het kerkgebouw. Verder was er opvallende kunst te zien, gemaakt van afvalmaterialen. Bijvoorbeeld van vijverfolie en cement.

Een van de woningen waar men binnen kon stappen, was bij de familie Slings. Daar hingen creaties van Peter Kop aan de muur.

De organisatoren van de kunst- en crearoute zijn meer dan tevreden over de opkomst. Over twee jaar zullen zij er weer alles aan doen om een derde route in elkaar te zetten.