Stichting Streekdracht Tholen houdt de streekdracht levend.
Stichting Streekdracht Tholen houdt de streekdracht levend.

Nieuwe Thoolse stichting houdt streekdracht levend

Stichting Streekdracht Tholen houdt de streekdracht levend. ,,Het moet geen verkleedpartij worden, want we willen de kwaliteit waarborgen'', zegt voorzitter Han Moerland uit Sint-Annaland. Hij heeft samen met Flip Potter uit Sint-Maartensdijk (secretaris) en
Cor Breure (penningmeester), eveneens uit Sint-Maartensdijk het initiatief genomen voor de nieuwe stichting.

,,We zetten ons in voor het behoud en de overdracht van kennis over de traditionele Thoolse streekdrachten. Daarbij hoort ook het presenteren van de streekdrachten aan het publiek.'' Een aantal Tholenaren deed al mee bij onder meer Ons Boeregoed, dat in de hele provincie Zeeland actief is. De drie initiatiefnemers willen op Tholen de handen vrij hebben voor eigen activiteiten. Dat kan voortaan met de nieuwe stichting. Kleuren weg door verdwijnen meekrap De Thoolse groep bestaat inmiddels uit negen vrouwen en één man die letten op de authentieke Thoolse dracht. ,,Alles is persoonlijk eigendom'', vertelt de voorzitter. Het gaat om kleding van voor 1850 en de groep heeft zowel de ochtend-als de middagdracht beschikbaar. Ook de burgerdracht en de rouwdracht zal in de presentaties naar voren komen.
Adrie Moerland legt de betekenis van de sieraden en de kleuren uit. ,,Toen de meekraptteelt verloren is gegaan, zag je ook de kleuren in de kleding afnemen'', maakt de voorzitter duidelijk. ,,Toen is ook de Thoolse dracht veel soberder geworden.'' De nieuwe stichting Streekdracht Tholen houdt 15 april een presentatie voor het Cultuurplein Tholen. Op 30 april doen een aantal leden mee aan een grote provinciale presentatie in de Grote Kerk in Goes. De negen dames van de stichting Streekdracht Tholen zijn v.l.n.r. Nellie de Moed, Tonny Breure, Adrie Priem, Sarien en Heleen Bout, Cok Stoutjesdijk, Bets Sturris, Marie Potter, Adrie en Han Moerland.