Logo eendrachtbode.nl
Meester Frank Visser en presentator Viktor Brand. (Foto: SBS6)
Meester Frank Visser en presentator Viktor Brand. (Foto: SBS6)

Televisierechter voor conflict 't Frietkot en gemeente

Jaap de Wilde uit Scherpenisse heeft SBS6 benaderd om hem te helpen in zijn conflict met de gemeente. De Wilde verkoopt sinds mei friet vanuit een kar op zijn terrein in de Gatweg, maar dat mag van de gemeente niet omdat het niet past in het bestemmingsplan. Meester Frank Visser (bekend van de Rijdende Rechter op de NPO) komt alleen langs als de gemeente meedoet. En dat zou een primeur zijn in Nederland. De gemeente denkt er over na. 

SBS is in elk geval enthousiast om mee te werken aan uitzending met 't Frietkot in Scherpenisse in de hoofdrol. ,,Ik heb kort geleden contact met de makers opgenomen", vertelt De Wilde. ,,Het ligt er dus aan of de gemeente mee wil werken. Ik heb het gevoel dat ze niet erg happig zijn. We wachten het even af." De gemeente neemt de aanvraag in beraad, zegt ze in een reactie.

De Wilde is in elk geval niet gestopt met het bakken van friet en snacks. 't Frietkot staat er sinds april en is steeds op vrijdag en zaterdag open. De afgelopen maand iedere dag. Een kennis van hem staat er altijd. Hij komt ook wel eens langs. De klandizie valt hem helemaal niet tegen.

Stopwoordje

Er leek niks aan de hand. Tot de politie rond Pinksteren op verschillende dagen foto's kwam maken. Niet veel dagen daarna kwamen ambtenaren van de gemeente langs om De Wilde te vertellen dat wat hij aan het doen is, in strijd is met het bestemmingsplan. ,,Ik vind dat dat geen waar is. Op de website van het gemeentehuis heb ik volgens het activiteitenbesluit een formulier ingevuld. Daar kreeg ik uit dat ik geen omgevingsvergunning nodig heb voor mijn frietkot. De gemeente had vier weken om er schriftelijk op te reageren, maar ik heb niks gezien." 

De Wilde besloot gewoon maar te beginnen. ,,Als ik vertel over het formulier krijg ik alleen maar te horen dat het niet mag. Het lijkt een soort stopwoordje. Verder komen ze niet. Ik heb de ambtenaar die over bestemmingsplannen gaat al vijf keer gebeld, maar niks van gehoord."

Ook Scherpenisse

De Wilde hoopt dat er met een bezoek van Frank Visser een eind komt aan de onduidelijkheid. De mogelijkheid dat hij zijn Frietkot moet sluiten, houdt hij voor mogelijk. ,,Dan weet ik in elk geval waar ik aan toe ben. Als dan blijkt dat het alsnog niet mag, dan is het maar zo." Het zou de eerste keer zijn dat Frank Visser een zaak behandelt tussen een burger en een gemeente in Nederland.

De laatste keer dat de Rijdende Rechter (de versie van de NPO) langskwam, streek het programma ook al in Scherpenisse neer. Toen was er tot twee keer toe een conflict tussen Aad Beeke en zijn buren, de familie Bijnagte.

reageer als eerste
Meer berichten