Logo eendrachtbode.nl

’Toen zijn ogen gingen glanzen wist ik dat het goed zou komen’

Laat op zondagavond is bij Scherpenisse een zeehond gered. Het dier was uitgeput en op de dijk gaan liggen. Olivier Hoornweg uit Poortvliet ontdekte het jonge beestje en sloeg alarm. Inmiddels gaat het goed, maar het had niet veel langer moeten duren.

Albert Dijkstra uit Vlissingen kreeg telefoon. Hij is vrijwilliger bij de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ). ,,Ik werd rond half elf gebeld door Olivier Hoornweg uit Poortvliet. Hij had de zeehond gevonden en kwam zo bij ons nummer uit. We hebben overal langs de kust vrijwilligers zitten, behalve in Tholen."

Dijkstra stapte zelf in de auto vanuit Vlissingen en reed naar de zeedijk bij Scherpenisse. Het was al helemaal donker en zonder hulp van Hoornweg had hij het dier niet gevonden, vertelt hij. Het dier was zo benaderbaar omdat het verzwakt was. ,,Een gezonde zeehond zou nooit blijven liggen als je er op afstapt. Die gaan snel het water in."

Boothelling

Hoornweg reed op zijn fiets van zijn woonplaats naar Sint-Maartensdijk. ,,Dat zie je niet vaak", zegt hij over de vondst van de zeehond. Hij vond het mannetje op een soort boothelling ter hoogte van de Zeedijk bij Scherpenissepolder. Het was ongeveer kwart over negen en nog redelijk licht. ,,Ik kwam dichterbij om te kijken. Hij bleef wel liggen, maar ging een soort van blaffen en grommen. Toen besloot ik maar afstand te houden en hulp in te schakelen."

Uitgedroogd

Via zijn smartphone vond hij het nummer van de EHBZ. Zo kreeg hij Dijkstra aan de telefoon. Dijkstra zag al snel dat het dier uitgedroogd was. Vocht geven via een slang is altijd wat ze het eerste doen. ,,Op den duur ging zijn ogen weer glanzen en moest hij plassen. Dan weet je al dat ze op de goede weg zijn."

Te licht

Het zeehondenjong was te licht voor zijn leeftijd. ,,Hij woog maar 9 kilo. Dat is voor een zeehond van een maand oud te weinig. Waarschijnlijk is hij gewoon net te vroeg van zijn moeder weggegaan. Zeehonden kunnen net als ons geen zeewater drinken en halen hun vocht uit de vis die ze vangen. Als ze dat nog niet goed kunnen, krijg je problemen. Dan raken ze uitgedroogd en verzwakt zoals deze. Hij heeft de kant opgezocht. Hij had echt hulp nodig, anders was hij dood geweest."

reageer als eerste
Meer berichten