Afbeelding

Smerdiekenaar tweede op WK Kantonees koken in Hong Kong

Zijn koffer staat nog in de hal, maar zijn medaille ligt al te glimmen op tafel in de huiskamer. Kalai van Vossen uit Sint-Maartensdijk is net terug uit Hong Kong waar hij met een visgerecht een zilveren plak won op het wereldkampioenschap Kantonees koken.

De 20-jarige Kalai was bovendien de jongste deelnemer van het toernooi met 140 teams uit Azië, Europa, Canada en Australië. Hij kan nu zo aan de slag bij een Chinees restaurant, maar Kalai houdt de boot nog even af. Eerst wil hij zijn koksopleiding aan het Scalda College in Middelburg afmaken. Het Nederlandse team van acht koks was ook nog eens het beste buitenlandse team op de 'World master chefs competition for Cantonese Cuisine'. Een groots opgezet evenement om de Kantonese keuken op de internationale kaart te zetten.

Cha sieuw

Het was dan ook voor het eerst dat er niet-Aziatische landen waren uitgenodigd, vertelt hij thuis in de Koekoeksweg. ,,Ze willen de Kantonese keuken vernieuwen. Het klassieke loslaten.'' Een bekend Kantonees gerechten is bijvoorbeeld cha sieuw, hier beter bekend als babi pangang. Gemarineerd en geroosterd varkensvlees dat volgens Kalai in de Hong Kong nog zoeter is dan hier. ,,Ze willen dat gerecht bijvoorbeeld promoten en net als sushi, in kleinere hapjes aan gaan bieden.''

Lees het hele verhaal met Kalai van Vossen in de Eendrachtbode van 14 september.