Afbeelding

Voorproefje van grote oorlogstentoonstelling in oude stadhuis Tholen

Streekmuseum De Meestoof bereidt momenteel een grote tentoonstelling rondom het thema 75 jaar bevrijding voor. Die zal in 2019 in het museum in Sint-Annaland te zien zijn. In de laatste twee weken van dit jaar krijgt het publiek de kans om deze bijzondere vondsten alvast te bewonderen. Hiervoor maakt het museum een uitstapje naar het oude stadhuis in Tholen. Naast de collectie prenten zijn er filmbeelden van de Thoolse bevrijding te zien.

De prenten die Ogilvie van deze en andere gebeurtenissen maakte zijn tegenwoordig in bezit van het Canadian War Museum in Canada. Op verzoek heeft het museum de gedigitaliseerde prenten met hoge resolutie aan de Meestoof beschikbaar gesteld.

De prenten worden zullen zeker in 2019 vertoond worden. In de laatste twee weken van december 2017 zijn de prenten alvast te bewonderen in het oude stadhuis van Tholen. Op 30 oktober 1944 droeg de Thoolse bevolking daar de eerste Canadese bevrijders op de schouders naartoe.

Filmbeelden
Het mooie is dat deze taferelen ook op film zijn vastgelegd door de Thoolse fotograaf en filmer Willem Cornelissen. Deze filmbeelden zijn door de gemeente Tholen gerestaureerd en daardoor van goede kwaliteit. Ze laten niet alleen de bevrijding, maar ook de gedwongen evacuatie (met uitzondering van de bevolking van de stad Tholen) en daarop volgende inundatie zien. Zowel het eiland Tholen als Sint Philipsland vormden een grote waterplas met de stad Tholen, omgeven door een nooddijk, als toevluchtsoord. Verder zijn foto's van de bevrijding, de evacuatie en inundatie te zien.

De expositie in het oude stadhuis van Tholen is te bezoeken op de volgende data:19 t/m 22 december van 14.00-16.30 uur, zaterdag 23 december van 11.00-15.30 uur, 27-29 december van 14.00-16.30 uur, zaterdag 30 december van 11.00-15.30 uur. 

De toegang is vrij.