Afbeelding

Ouder: gemeente moet ingrijpen bij verkeerssituatie scholen Tholen

De verkeersveiligheid bij de vier basisscholen In Tholen laat te wensen over. Een bewoner roept de gemeente op dat er wat aan moet gebeuren voordat het fout gaat. De ouder wil dat er op toe wordt gezien door buitengewoon opsporingsambtenaren. De brief wordt maandag 22 januari besproken in de commissie ruimte. 

De naam wordt niet bekend gemaakt. Vanwege nieuwe wetgeving moet de griffie ingekomen brieven anoniem maken. Het gaat om de vier scholen aan de Molenvlietsedijk en de Zoekweg waar vorig jaar een nieuw parkeergebied is aangelegd en een nieuw zebrapad is gekomen.

Extra gas

De inwoner brengt een zoon van vier jaar en dochter van twee jaar naar school. 'Bijna dagelijks gebeurt het dat kinderen op de zebrapaden bijna worden aangereden, automobilisten gewoon niet stoppen en zelfs extra gas geven terwijl kinderen staan te wachten om over te steken of dat auto's al rijden terwijl de kinderen staan te wachten om over te steken.'

Inschatten

Het gebeurt volgens de briefschrijver ook dat de auto's al rijden terwijl de kinderen nog op de zebrapaden lopen. Dit is vooral aan de zijkant van de scholen bij de grote parkeerplaats het geval. Maar het komt ook voor dat kinderen vaak op de fiets over de zebrapaden schieten, schrijft de ouder, en 'verwachten dat je dit allemaal maar ziet.' Het gedrag van kinderen is niet precies in te schatten, vindt de briefschrijver. Een kind laat bijvoorbeeld plotseling iets vallen of struikelt, of gaat er van uit dat een auto toch wel stopt. 'Helaas is de mentaliteit van veel mensen zo veranderd dat je daar dus niet meer vanuit mag gaan.'

Klaar-overs

De auteur trekt nu aan de bel omdat ze niet wil wachten tot het een keer fout gaat. De ouder heeft bij de school gepolst of er weer klaar-overs zouden kunnen komen bij de twee zebrapaden, een aan de Molenvlietsedijk en een aan de Zoekweg. Maar de ouderraad heeft haar laten weten dat ze er wel geweest zijn, maar dat mensen er geen tijd meer voor hebben.

Boa's 

De ouder roept de gemeente op buitengewoon opsporingsambtenaren in te zetten. Voor twintig minuten in de ochtend en twintig minuten in de middag, van kwart over acht tot vijf over half negen en van vijf voor drie tot kwart over drie. Die zouden dan ook de kinderen aan kunnen sporen de zebrapaden te gebruiken en de kinderen er op te wijzen ze op een juiste manier over te steken.