Logo eendrachtbode.nl
Vrijwilligers van de ijsclub in Sint-Annaland kijken donderdagavond of ze nog open op vrijdag. Daarna zet de dooi in.
Vrijwilligers van de ijsclub in Sint-Annaland kijken donderdagavond of ze nog open op vrijdag. Daarna zet de dooi in.

IJsclubs houden hoop tot de laatste graad vorst

Geen van de Thoolse ijsbanen is nog open gegaan. Ook de Tramput in Sint Philipsland niet.

Volgens Rien Bolier van de ijsclub in Scherpenisse is de wind en de relatief sterke februarizon de boosdoener. Ook zijn ijsbaan is niet begaanbaar. Hij werd net gebeld door de Setallandse secretaris David Hage. Die is op dat moment samen met andere bestuursleden en vrijwilligers een zeil aan het spannen om de ijsbaan om de wind tegen te houden. Bolier komt even langs. ,,Ik was toch een rondje aan het doen", zegt hij. Hij heeft er weinig vertrouwen in. ,,Het water wordt te warm door de zon. Het ijs wordt daardoor dunner." Voorzitter van de ijsclub in Sint-Annaland, Han Moerland, brengt een bliksembezoek. Hij heeft het snel gezien: ,,Ik heb er weinig vertrouwen in."

Windwak

Ad Oosdijk en Johan Vroegop hadden net heel de baan geïnspecteerd. ,,Aan de randjes kan je wel staan, maar ik durf niet naar de overkant te lopen", zegt Oosdijk. Het voorste gedeelte van plas ziet er netjes uit, maar verderop richting de Javadijk heeft de wind wakken geslagen. ,,Ze zijn al groter dan gisteren." Secretaris Hage vertelt dat de baan vandaag definitief niet opengaat en dat vanavond bekeken wordt of dat morgen (vrijdag) wel gebeurt.

Tholen definitief niet open

De ijsbaan op de voormalige Oesterputten in Tholen gaat definitief niet open, meldde stichting STAD al maandagavond. Ook het baantje bij de Tramput in Sint-Philipsland, bleef tot op heden dicht. ,,De baan is nog niet geschikt", schreven de mannen van Party Beach op Facebook. De Tramput is een kleine baan en ondiep en ging daardoor meestal als eerste open. Dat gebeurde vorig jaar januari nog.

Hopen op vrijdag 

Dirk-Jan Havermans vertelt dat zijn vader Gab gistermiddag het ijs op de baan in Oud- Vossemeer heeft getest. ,,Maar hij kon er in zijn eentje nog niet op staan. Zelfs niet aan de randjes. Morgen kijken we weer verder. We hopen op vrijdag, maar dat doen alle ijsclubs."

Maar klein laagje water

In Stavenisse is Maddie Walhout positiever gestemd. ,,Misschien morgen. IJsmeester Bert Klippel heeft nog niet beslist", zegt ze gisteren aan de telefoon. ,,We hebben nog een windwak." Als de baan open gaat, zal het in eerste instantie voor kinderen zijn. ,,Een paar kinderen lukt vaak wel, maar als er veel mensen komen, wordt het lastig. We zijn eerder als eerste open gegaan en dan kwamen ze van andere dorpen. Dat was een probleem." Schaatsen zal niet zonder risico zijn, maar dat hoeft wat Walhout betreft niet overdreven te worden. ,,Als je erdoor zakt is het niet zo erg. Het is maar een klein laagje water."

Meer berichten