Afbeelding

Voetballers WHS halen 2000 euro op voor zieke clubgenoot

Leden van voetbalvereniging WHS in Sint-Annaland hebben samen 2000 euro opgehaald voor hun zieke clubgenoot Lieke Jansens. Dit deden ze onder andere vrijdagavond met een sponsorloop. De tiener gaat samen met haar ouders naar Georgië voor een zogeheten fagenbehandeling. Samen met de reis kost dat een aardige duit.  Vriendinnetjes zetten spontaan een geldinzamelingsactie op om de familie te helpen.

,,Dit is echt Sint-Annaland", zegt vader Hendri Jansens als hij kijkt naar de tientallen spelertjes kijkt die rondjes rennen rond een afzetlint. Vriendinnetjes van zijn dochter Lieke hebben de sponsoractie zelf opgezet. Ze hebben niet om financiële hulp gevraagd. ,,Als we het helemaal zelf moesten betalen had het wel even moeilijk geweest, maar dat was gelukt. Toch is dit fantastisch." Klasgenootjes hebben ook nog een flessenophaalactie bedacht. ,,Hartverwarmend", vindt moeder Davina. ,,Je krijgt hulp van mensen die je amper kent. Dit is heel bijzonder."

René Moerland heeft kort daarvoor het starsein gegeven. ,,Iedereen loopt minimaal vijf rondjes. Het is 39.000 kilometer naar Georgië. Jullie moeten ongeveer 19.500 rondjes lopen om daar aan te komen." Lieke loopt zelf ook mee, gewoon omdat ze dat leuk vindt. Naast de sponsorloop is er ook gecollecteerd. Het bestuur heeft het opgehaalde bedrag afgerond naar 2000 euro. 

Erger voorkomen

De tienjarige Setallandse gaat samen met haar ouders naar Georgië voor een zogeheten fagenbehandeling. Ze heeft sinds haar derde al blaasontsteking en het is langzamerhand een chronische variant geworden. Geen enkele antibiotica slaat meer aan, vertellen haar ouders. Ook een operatie hielp Lieke niet van de blaasontsteking af. Door de voortdurende kuren heeft ze een slechte weerstand en is ze regelmatig ziek.

Op het RTL-nieuws zagen ze de alternatieve fagenbehandeling in Georgië. ,,Die is ontwikkeld in de tijd van de Sovjet Unie, waar ook Georgië ook bij hoorde", legt vader Hendri uit. ,,Er waren geen middelen om dure medische techniek te bekostigen en ze konden ook niet aan kennis buiten de Unie komen. Ze moesten zelf wat bedenken." In Nederland geven ze de behandeling niet omdat die niet wetenschappelijk bewezen is. De familie Jansens wil geen kans onbenut laten om Lieke te kunnen genezen. ,,We willen erger voorkomen. Als we niks doen, moet ze in het ergste geval aan de nierdialyse."

Natuurgeneeswijze

De fagenbehandeling is eigenlijk een natuurgeneeswijze. Via een bacteriofagen worden bacteriën in het lichaam gebracht die de bacterie van de blaasontsteking natuurlijk tegengaan. Het is een kuur. ,,Ik moet wat flesjes drinken", zegt Lieke. Ze vindt het wel spannend. ,,Vergelijk met flesjes Yakult", zegt haar vader. ,,We hebben haar medisch dossier opgestuurd dus ze kunnen daar hun huiswerk doen. Ze moeten erachter komen welke bacterie ze moeten gebruiken bij Lieke. We hebben geen garantie dat het werkt, maar dat is bij een operatie niet anders." 

12 mei

De hele reis en de behandeling kosten samen tussen de zeven- en achtduizend euro, maar dat kan nog oplopen. Afhankelijk van hoe lang het duurt voordat de doctoren de bacterie hebben gevonden die aanslaat. ,,Een nieuwe bacterie kost meteen duizend euro", vertelt moeder Davina. ,,Of dat nodig is, weet je niet van tevoren." Op 12 mei stappen ze in het vliegtuig. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding