Logo eendrachtbode.nl
De huidige situatie bij wat er over is van het Bosje van Klompe. (Foto: Kees Slager).
De huidige situatie bij wat er over is van het Bosje van Klompe. (Foto: Kees Slager).

SP en wethouder Van Dis botsen over Bosje van Klompe

Theo Korevaar (SP) en inmiddels oud-wethouder Kees van Dis botsten onlangs in de raadsvergadering over het Bosje van Klompe bij Anna Jacobapolder. Daar zijn honderden bomen gekapt voor het verstrijken van de bezwaarschriftprocedure. ,,Daar kun je niet mee weg komen", zei Korevaar.

De SP had vragen gesteld over de bomenkap. Eerder dit jaar heeft het Zeeuws Landschap honderden bomen laten kappen voordat de termijn waarin bezwaren kunnen worden ingediend, was afgelopen. Volgens de SP is de gemeente tekortschoten in haar toezichthoudende taak. Die functie erkent het college, maar 'omdat we alles hebben gedaan met de beschikbare mensen en middelen om het te voorkomen' vindt ze dat ze niet tekortgeschoten is. Daarom zijn ook geen excuses gemaakt tegen een partij die nog wel bezwaar maakte tegen de kap. ,,Die horen daar niet bij", vond Van Dis. Volgens de SP wel. ,,We trekken allemaal onze mond open over milieu. Nu is er wat geweest en dan laten we het lopen. Dat begrijp ik niet", zei Korevaar.

Bal

,,We hebben wat met de bomen de laatste tijd", zo begon Van Dis zijn verweer. Maar met die komische opmerking (refererend aan de bomenkap bij zwembad De Spetter) haalde hij de angel niet uit de discussie. De SP vindt dat als het toezichtprogramma de gang van zaken bij het Bosje van Klompe toelaat, dat het moet worden aangepast. ,,Die bal kaatsen we terug", beet Van Dis Korevaar toe. ,,Het toezicht wordt door de raad vastgesteld. Als u iets wil veranderen, moet u als raad meer budget beschikbaar maken om meer handhavers aan te stellen." De wethouder zei dat alles wat er tegen gedaan kon worden, gedaan is.

Geen schoonheidsprijs

Volgens Korevaar had het niks met geld te maken. ,,Er is gewoon gekapt terwijl het niet mocht. Daar kun je niet mee weg komen. Dat heeft niks met de raad te maken. We zijn heel ontevreden met dit antwoord. Het kappen verdient geen schoonheidsprijs, maar dit antwoord ook niet."

Van Dis werd wederom fel: ,,En ik ben niet zo tevreden met de reactie van de heer Korevaar. Hij haalt wat dingen door elkaar: het Zeeuws Landschap heeft gekapt en niet het college. Omwonenden zagen het en namen contact met ons op." Korevaar vond dat nog niet genoeg. ,,We moeten niet achteroverleunen met het verweer dat het Zeeuws Landschap fout was. Het is onze gemeente." De burgemeester kapte de discussie toen af.

Meer berichten