Logo eendrachtbode.nl

Tholenaar vervoert hasj met bevoorradingsschip Radio Caroline

Een Tholenaar is zondag voor de kust van het Spaanse Cabo de Palos aangehouden met vijftien ton hasj. Hij, twee andere Nederlanders en een Bulgaar voeren op de 'Trip Tender' langs de kust van zuidoost Spanje. Het schip bevoorraadde in de jaren zestig en zeventig verschillende zendschepen van illegale Nederlandse radiozenders.

Zondagmiddag is het huis van de Tholenaar doorzocht. Daarnaast is de politie langs gegaan bij een woning in het Friese Harlingen.

Op een Youtubefilmpje van de Spaanse douane is te zien hoe in de voorgaande nacht agenten van de Guardia Civil de Trip Tender enteren. Twee jonge mannen worden onder schot gehouden terwijl ze de reling van het schip vasthouden. Er zijn dus nog twee mannen opgepakt. De Spaanse politie begeleidde hen naar de haven van Allicante. Daar is alle hasj uit de verpakkingen gehaald. Bij elkaar gaat het om 15.000 kilo hasj, goed voor meer dan honderd miljoen euro.

Bretagne

Opsporingsdiensten van Nederland, Spanje en Italië werkten samen voor deze zaak. Ze hielden het schip al een poosje in de gaten. Het vertrok begin mei uit Stellendam en zou via Spanje naar Piraeus in Griekenland gaan. Het schip is onderweg al een keer in het nieuws geweest, zo schrijft website Mediapages.nl. Voor de kust van Bretagne kreeg het motorpech en het werd naar de haven van Brest gesleept. Daarna ging het weer verder tot de reis zaterdagnacht abrupt werd afgekapt door de Spaanse politie.

Stuurloos

De Trip Tender, zo weet Mediapages te vertellen, is een oud bevoorradingsschip van verschillende zendschepen van illegale Nederlandse radiozenders. Bijvoorbeeld Radio Caroline in de jaren zestig en later voor Radio Noordzee. Toen Noordzee in 1974 stopte, ging de Rederij Trip uit Scheveningen zich richten op sportvissen. Sinds 2016 mocht de Tender door Europese wetgeving geen passagiers meer vervoeren. Het bleef stuurloos aan de kade liggen tot een Bulgaar het kocht.

Meer berichten